🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – zakłady biją się o towar?

18.05.2021

Drukuj

Ceny bydła – zakłady biją się o towar?

r e k l a m a

To oczywiście dobry sygnał z rynku i hodowcy bydła mięsnego z pewnością mogą się cieszyć, bo pojedyncze zakłady podnoszą stawki za bydło w klasach R i O. Pracownicy zajmujący się skupem bydła twierdzą, że na rynku jest mało towaru, a jednocześnie handel mięsem stoi, mimo otwarcia wielu placówek z sektora HORECA. Sytuacja jest nieco dziwna, ale po globalnej pandemii koronawirusa i jego wpływie na gospodarkę należy się spodziewać nienaturalnych zachowań rynkowych. 

Ubojnie walczą o bydło i windują stawki, mimo braku zwiększenia zapotrzebowania na wołowinę zakłady zwiększyły moce produkcyjne, stąd towar jest mocno poszukiwany. Pracownicy skupów bydła mówią, że obecna sytuacja po prostu wymusza podwyżki.  

Średnio za byki w klasie R rolnicy w skupie otrzymają około 14,1 zł/kg, podobnie za jałówki, a średnia cena krów w klasie R przekroczyła 12 zł/kg. Są zakłady w Polsce, które są w stanie zapłacić za dobre sztuki nawet powyżej 14,5 zł za byki w kl. R. Jednak, jak zaznaczają pracownicy skupów, to już powoli staje się granicą opłacalności, której raczej nie przekroczą. Chociaż… skoro sytuacja jest dla zakładów trudna, a towar rozchwytywany, to może jednak skuszą się jeszcze nieco podnieść stawki. 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

r e k l a m a


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 14,10 zł/kg, za byka w klasie O 13,71 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,66 zł/kg, a za klasę O 12,94 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy skupują średnio za 12,04 zł/kg, a w klasie O za około 11,83 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,62 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Polecane dla Ciebie:

article icon

Koniec sporu handlowego Unii Europejskiej z USA

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody