Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki

Niestety w tym tygodniu prawie wszystkie zakłady obniżyły ceny byków. Nie jest obserwowany duży spadek, jednak nie na taki scenariusz czekali rolnicy.
Dorota Kolasińska30 czerwca 2020, 11:00

Prawie wszystkie zakłady jednogłośnie obniżyły stawki za wagę poubojową byków. Spadki nie są duże, bo rzędu 20 gr/kg w obydwu klasa R i O. Ceny krów i jałówek też lekko spadły, jednak zakłady mniej solidarnie podjęły decyzję o obniżkach. 

W Unii Europejskiej ceny bydła w wadze żywej byków od 12 do 24 mcy ukształtowała się w tym tygodniu na średnim poziomie 3,47 euro/kg, a zmiana tygodniowa stawek wynosi + 0,12%. We Włoszech, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Danii obserwujemy wzrost cen byków (od 0,1 do 2,06%), natomiast we Francji, Holandii i Hiszpanii niewielki spadek stawek (0,29-1,17%).

Byki w wadze poubojowej kosztują średnio w UE 3,49 euro/kg, a cena względem poprzedniego tygodnia spadła o 0,01%. W wadze żywej z kolei za krowy średnio uzyskamy 2,75 euro/kg (wzrost o 2,06%), a za jałówki 3,57 euro/kg (wzrost o 0,92%). 

Polskie skupy tłumaczą sytuację spadkiem cen u odbiorców o kilka eurocentów, a ponadto dużą ilością towaru na polskim rynku. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,73 zł/kg, za byka w klasie O 11,31 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,41 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,40 zł/kg, a w klasie O za około 10,27 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,67 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy