🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki

30.06.2020

Drukuj

Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Prawie wszystkie zakłady jednogłośnie obniżyły stawki za wagę poubojową byków. Spadki nie są duże, bo rzędu 20 gr/kg w obydwu klasa R i O. Ceny krów i jałówek też lekko spadły, jednak zakłady mniej solidarnie podjęły decyzję o obniżkach. 

W Unii Europejskiej ceny bydła w wadze żywej byków od 12 do 24 mcy ukształtowała się w tym tygodniu na średnim poziomie 3,47 euro/kg, a zmiana tygodniowa stawek wynosi + 0,12%. We Włoszech, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Danii obserwujemy wzrost cen byków (od 0,1 do 2,06%), natomiast we Francji, Holandii i Hiszpanii niewielki spadek stawek (0,29-1,17%).

Byki w wadze poubojowej kosztują średnio w UE 3,49 euro/kg, a cena względem poprzedniego tygodnia spadła o 0,01%. W wadze żywej z kolei za krowy średnio uzyskamy 2,75 euro/kg (wzrost o 2,06%), a za jałówki 3,57 euro/kg (wzrost o 0,92%). 

Polskie skupy tłumaczą sytuację spadkiem cen u odbiorców o kilka eurocentów, a ponadto dużą ilością towaru na polskim rynku. 

r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,73 zł/kg, za byka w klasie O 11,31 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,41 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,40 zł/kg, a w klasie O za około 10,27 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,67 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody