Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki

30.06.2020

Drukuj

Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Prawie wszystkie zakłady jednogłośnie obniżyły stawki za wagę poubojową byków. Spadki nie są duże, bo rzędu 20 gr/kg w obydwu klasa R i O. Ceny krów i jałówek też lekko spadły, jednak zakłady mniej solidarnie podjęły decyzję o obniżkach. 

W Unii Europejskiej ceny bydła w wadze żywej byków od 12 do 24 mcy ukształtowała się w tym tygodniu na średnim poziomie 3,47 euro/kg, a zmiana tygodniowa stawek wynosi + 0,12%. We Włoszech, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Danii obserwujemy wzrost cen byków (od 0,1 do 2,06%), natomiast we Francji, Holandii i Hiszpanii niewielki spadek stawek (0,29-1,17%).

Byki w wadze poubojowej kosztują średnio w UE 3,49 euro/kg, a cena względem poprzedniego tygodnia spadła o 0,01%. W wadze żywej z kolei za krowy średnio uzyskamy 2,75 euro/kg (wzrost o 2,06%), a za jałówki 3,57 euro/kg (wzrost o 0,92%). 

Polskie skupy tłumaczą sytuację spadkiem cen u odbiorców o kilka eurocentów, a ponadto dużą ilością towaru na polskim rynku. 

r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,73 zł/kg, za byka w klasie O 11,31 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,41 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,40 zł/kg, a w klasie O za około 10,27 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,67 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody