Ceny bydła: zawirowania na rynku. Stawki za jakość się bronią

Zakłady ubojowe postanowiły w tym tygodniu nieco podnieść ceny. Na rynku rozpoczyna walkę nowy gracz. Czy to strach o utratę dostawców?
Z tego artykułu dowiesz się:
- jakie są prognozy na rynku?
- ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy?
- kiedy można się spodziewać podwyżek?
Z danych Meat Market Observatory (23-29.01.2023) wynika, że średnie unijne stawki za bydło wszystkich kategorii w klasie R, spadły z poziomu 5,11 euro/kg do 5,08 euro/kg. Według tych samych źródeł w Polsce ceny polskiej wołowiny także spadły z 4,85 euro/kg do 4,78 euro/kg.
Ceny byków w Niemczech według giełdy VEZG nie zmieniły się. Popyt na buhaje jest trochę niższy niż zwykle, rośnie tylko zapotrzebowanie na krowy mięsne. Na brak zmian na rynku wpływa także niższy popyt na mięso drobne.
Na krajowym rynku małe zamieszanie
Tym razem rynek w kraju rządzi się własnymi prawami, a nawet można powiedzieć własnym podwórkiem.
Według ZSRIR (ceny bydła MRiRW) wynika, że zakłady w zeszłym tygodniu płaciły 10,66 zł/kg wagi żywej za bydło ogółem, za byki w wieku 12-24 mcy 11,53 zł/kg, za jałówki 11,45 zł/kg a za krowy 8,68 zł/kg. Warto zaznaczyć, że są to jedynie średnie ceny, dlatego warto znać rzeczywiste widełki. Na rynku jak wiadomo najwięcej jest byków hf, za nie ubojnie płacą najmniej, średnio 12 -13 zł/kg w wadze żywej, ale zupełnie inaczej ma się sprawa buhajów czystorasowych lub mieszańców mięsnych, za nie rolnik otrzyma 14 zł/kg. Podobnie jest z jałówkami. Inną cenę otrzyma hodowca za jałówkę mleczną, a inną za tłustą jałówkę czystorasową mięsną. Różnica w tym przypadku może sięgać nawet 2-3 zł/kg pomiędzy najgorszą jakością, a najlepszą.
Nowy gracz na rynku wołowiny
Z naszej sondy wynika, że niektóre ubojnie podniosły ceny za byki, jałówki i krowy (średnio 40 gr/kg), a inne pozostawiły stawki bez zmian. Podwyżek w cennikach zwykle dokonywały zakłady zlokalizowane na Mazowszu i czasem także w województwach przylegających. Dlaczego tylko te? Na rynku pojawił się nowy gracz, z nowym cennikiem. W kuluarach rynkowych mówiło się o tym, że powstaje ubojnia o ogromnych mocach przerobowych, która może zagrozić mniejszym podmiotom na polskim rynku. Właśnie rozesłała cenniki. To Inalca w Sochocinie w okolicach Płońska na Mazowszu.
Na profilu firmy na Linked Inn czytamy, że "Zakłady Mięsne Sochocin Sp. z o.o. należą do włoskiej firmy Inalca S.p.A. Lidera we Włoszech i jednego z głównych europejskich graczy w branży mięsa wołowego. Czołowego włoskiego producenta hamburgerów i konserw mięsnych. Zaangażowanego w tworzenie coraz bardziej zintegrowanego i zrównoważonego łańcucha dostaw wołowiny, zwracającego szczególną uwagę na kontekst społeczny, ochronę środowiska i wymagania hodowców. Nieustannie inwestującego w infrastrukturę, nowe technologie, badania i rozwój w celu systematycznego ulepszania procesów przemysłowych i wytwarzanych produktów."
Jeżeli przyjrzymy się cenom bydła we Włoszech wg. notowań Meat Market Osebrvatory, to sporo odbiegają od średniej unijnej. Za bydło wszystkich kategorii w klasie R Włosi płacą średnio 5,2 euro/kg. To o 50 eurocentów za kg więcej niż w Polsce. Także potencjał do podwyżek jest całkiem spory, jednak okazuje się, że ubojnia na rynek wchodzi ostrożnie.
Krajowe zakłady obawiały się dużego gracza i po wypuszczeniu cenników, postanowiły dla bezpieczeństwa podnieść stawki. Okazuje się, że ceny włoskiego gracza mocno nie odbiegają od stawek rynkowych ubojni, więc pracownicy krajowych zakładów liczą na wieloletnie zaufanie swoich regionalnych dostawców.
Inną sprawą pozostaje fakt, że rolnicy czekają na większe podwyżki i niechętnie sprzedają bydło w obecnych cenach. Niektóre ubojnie potrafią dobrze zapłacić za czystorasowe limousine zarówno jałówki i byki, a pracownicy twierdzą, że w tym przypadku nie będzie wielkich wahań rynkowych, bo "dobry towar się obroni".
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej.
dkol/
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Zamów nasz dodatek
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR