Reklama zniknie za 11 sekund

Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – zła passa trwa

Sytuacja cenowa na rynku bydła z tygodnia na tydzień się pogarsza. Towaru jest dużo, magazyny zapchane, a zamówienia z zagranicy są o wiele mniejsze.
Dorota Kolasińska5 maja 2020, 12:05
Niestety, kolejny tydzień z rzędu obserwujemy korekty cenników w dół, we wszystkich kategoriach bydła, zarówno w wadze poubojowej oraz wadze żywej. Ceny byków w klasie R spadły w porównaniu do ubiegłego tygodnia o kolejne 40 gr/kg, jałówek także o 40 gr/kg, a krów o około 30 gr/kg

22 kwietnia br. Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do przechowywania chłodzonej i mrożonej wołowiny. Niewiadomo jednak, ile zakładów z tego skorzysta i złoży wnioski. Ma to na celu stabilizację sytuacji cenowej. Miejmy nadzieję, że stabilizacja nie nastąpi na obecnym poziomie, bo większość hodowców i producentów bydła mięsnego pójdzie z torbami... 

Zakłady ubojowe twierdzą, że eksport na zachód Europy jest kontynuowany, jednak w o wiele mniejszej skali. Wiele ubojni bije bydło jedynie pod konkretne zamówienia, aby jak najszybciej pozbyć się towaru z magazynu. Średnia cena wagi żywej byka spadła już poniżej 6,2 zł/kg, jałówek do 5,4 zł/kg, a krów.... do 5 zł/kg za mięsne sztuki! 

Za granicą nie widać znaczących zmian. We Włoszech ceny jałówek (15%), byków (2,4%) i krów (2,2%) wzrosły, we Francji natomiast obserwowany jest niewielki spadek cen we wszystkich kategoriach o około 1%. W Niemczech, Hiszpanii i Danii także notowane są niewielkie korekty w dół. Z kolei w Holandii obserwujemy wzrost cen krów o 16% i jałówek o 3%. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,39 zł/kg, za byka w klasie O 10,97 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,54 zł/kg, a za klasę O 10,87 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 9,88 zł/kg,

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,17 zł/kg, jałówek 5,43 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!




Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)