Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła: znowu tąpnięcie. O ile tym razem?

Obrazek

Zakłady ubojowe w całym kraju dążą do obniżenia stawek w cennikach. Jednak nie wszystkim udało się zrobić wystarczające przedświąteczne zakupy żywca, aby wywiązać się z zakontraktowanych ilości. Co to oznacza? 

Dorota Kolasińska21 grudnia 2021, 11:53

Zawsze w okresie okołoświątecznym na rynku wołowiny pojawiają się zawirowania. W ubiegłym tygodniu skupujący obniżyli stawki o około 1 zł/kg w wadze poubojowej, a 0,5 zł/kg w wadze żywej. W tym tygodniu część zakładów obniżyła ceny o około 30-50 gr/kg wbc, a część pozostawiła cenniki bez zmian, bo niektóre z nich już nie biją bydła. Zostały ostatnie dwa dni na sprzedaż. Niektóre ubojnie nie zdążyły kupić tyle, ile potrzebowały więc nieco podniosły stawki. 

Ceny w UE również spadły, średnio o 1,3% w porównaniu do ubiegłego notowania. Największy spadek wśród unijnych producentów wołowiny obserwowany je we Włoszech (ok. 10%) i Polsce. Stawki obniżyli również Niemcy, ale bardzo delikatnie. 

Według notowań polskiego resortu rolnictwa ceny bydła spadły od 1,3 do 2,8%, największy spadek obserwowany jest w przypadku byków. 

Okres świąteczny to najczęściej czas spoczynku linii ubojowych, niektórzy uruchomią je dopiero po Nowym Roku. Pracownicy nie spodziewają się dużej różnicy ceny na początku stycznia, bo wielu kontrahentów pozbędzie się zmagazynowanego na święta towaru. Nawet można podejrzewać, że stawki wzrosną, a zapotrzebowanie na żywiec będzie spore. Karnawał sprzyja co prawda większemu spożyciu mięsa, ale COVID znów może pokrzyżować plany wołowinie. Sprawdź, czy Twój zakład zmienił ceny bydła!

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 18,12 zł/kg, za byka w klasie O 17,69 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 17,43 zł/kg, a za klasę O 16,71 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 15,17 zł/kg, a w klasie O za około 15,08 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 10,98 zł/kg, jałówek 9,17 zł/kg, a za krowy 7,46 zł/kg.


Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 15 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ










Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)