Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny skupu bydła – spadki są spore, a handel stoi

Obrazek

W tym tygodniu zakłady płacą za byki, jałówki i krowy znacznie mniej niż w ubiegłym notowaniu. Importerzy wymusili na zakładach obniżki. Ile płacą ubojnie?

Dorota Kolasińska16 maja 2023, 11:53

Z tego artykułu dowiesz się:

  • ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy? 
  • kiedy można się spodziewać podwyżek?
  • jakie są ceny bydła w zakładach? 
  • ile płacą w skupie? 
  • dlaczego ceny bydła spadają?

Niestety z rynku bydła mięsnego nie ma dobrych wieści. Co prawda z danych Meat Market Observatory wynika, że stawki w UE nieco wzrosły w pierwszym tygodniu maja, ale skutek w tym tygodniu jest zupełnie odwrotny.

W ubiegłym tygodniu mówiliśmy o tym, że importerzy wymuszają obniżki na zakładach, niestety w polskich ubojniach ceny spadają. Jak wynika z danych MRiRW za byki w wieku 12-24 m-cy ubojnie w wadze żywej płaciły średnio 11,88 zł/kg, a za wagę poubojową 22,28 zł/kg. Krowy zakłady skupowały po 8,93 zł/kg w wadze żywej i 18,3 w poubojowej. Jałówki hodowcy sprzedawali ubojniom średnio po 11,5 zł/kg i 22,19 zł/kg w wbc.

Jakie w tym tygodniu są ceny bydła?

W tym tygodniu zakłady obniżają stawki za byki i nawet za jałówki i krowy, które długo trzymały się tego samego poziomu. Mimo niezbyt wysokiej podaży, popyt ze strony ubojni jest słabszy, głównie ze względu na niewielkie zainteresowanie zagranicznych kontrahentów. Nie tylko w Polsce sytuacja tak wygląda, podobnie jest w całej UE. Popyt na gotowe elementy w sklepach również jest mniejszy. Główną przyczyną nadal jest cena, która dla niektórych konsumentów jest zaporowa, a w zastępstwie kupowane są inne gatunki mięsa.

Mniejsze ubojnie wprowadziły nieco niższe obniżki, bo około 30 gr/kg w wbc na wszystkich grupach zwierząt. Większe zakłady obniżyły ceny byków nawet 60-80 gr/kg w wbc. Niektórzy przedstawiciele ubojni mówią, że w tym tygodniu czeka ich jeszcze jedna obniżka, a z kolei inni twierdzą, że podaż jest na tyle niska i bydła brakuje, że ceny nie będą dalej spadać. Magazyny w UE są pełne, mięso trudno sprzedać, trzeba zaczekać na regulację ilości na rynku i sytuacja może niedługo wróci do normy.

dkol

Fot. Kolasińska 

Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej. 



dkol/
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)