Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

GUS – produkcja żywca wołowego w 2019 r.

Obrazek
Główny Urząd Statystyczny opublikował raport za 2019 r. odnośnie produkcji żywca w Polsce. W stosunku do produkcji wołowiny i cielęciny odnotowano niewielki spadek. 
Dorota Kolasińska7 września 2020, 09:13
Według danych GUS w Polsce w 2019 r. wyprodukowano 7107,3 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, produkcja utrzymała się na zbliżonym poziomie (spadek o 0,1%, o 4,2 tys. ton) w stosunku do 2018 r.

W przeliczeniu na 1 ha użytków stanowiła 483,8 kg, z kolei w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą 5480,7 tys. ton (mniej o 7,7 tys. ton niż w 2018 r.). W gospodarstwach indywidualnych w 2019 r. wyprodukowano 6298,2 tys. ton żywca, tj. o 328,1 tys. ton (o 5,5% więcej) niż w 2018 r. co stanowiło 88,6% produkcji krajowej.

W 2019 r. wyprodukowano 1092,4 tys. ton żywca wołowego łącznie z cielęcym, o 1 % mniej niż w 2018 r. W strukturze gatunkowej produkcji żywca rzeźnego żywiec wołowy łącznie z cielęcym stanowił 15,4%. Najwięcej żywca rzeźnego ogółem wyprodukowano w woj. mazowieckim (1515327 ton) i woj. wielkopolskim (1579167 ton). 

Źródło: GUS
Fot. Kolasińska




Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)