Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Hodowcy bez pomocy

27.05.2020

Drukuj

Hodowcy bez pomocy

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Utrzymać się na powierzchni – tak można określić ostatnie tygodnie funkcjonowania hodowców bydła mięsnego. Ceny bydła są dramatycznie niskie – byki i jałówki w klasie R kosztują około 11 zł/kg masy poubojowej, a żywiec 4–6 zł/kg. Hodowcy wstrzymali się ze sprzedażą bydła najdłużej jak się dało, licząc na podwyżki stawek. Niestety, wraz z cierpliwością kończą się zapasy pasz objętościowych i rolnicy są zmuszeni do sprzedaży za oferowaną cenę. 

Pomoc Komisji Europejskiej


W związku z utratą niektórych kanałów sprzedaży, m.in. branży hotelarsko-gastronomicznej (aż 70% popytu unijnego) ucierpiała sprzedaż, np. ćwierćtusz tylnych, przeznaczonych do produkcji steków, są z nich obecnie wytwarzane mniej wartościowe produkty. 

W związku z licznymi apelami środowiska rolniczego, dotyczącymi trudnej sytuacji na rynku wołowiny w całej UE, KE przyznała dopłaty do prywatnego przechowywania wołowiny i upatruje możliwości utrzymania równowagi na rynku poprzez przechowywanie ćwierćtusz tylnych, przeznaczonych dla branży hotelarsko-gastronomicznej.

r e k l a m a

– Wpłynęły dwa pierwsze wnioski (420 t) dotyczące wołowiny i jak wynika z licznych rozmów telefonicznych, kolejni przedsiębiorcy są zainteresowani tym mechanizmem – informuje Michał Wójciak, dyrektor Departamentu Interwencji Rynkowych KOWR. Wielu przedstawicieli branży wołowej twierdzi, że uruchomienie tego mechanizmu nie przyniesie żadnej korzyści rolnikom, a jedynie pomoże zakładom mięsnym i ubojowym. Pomóc mogą działania krajowe lub uruchomienie nowych kanałów sprzedaży, a więc wynegocjowanie świadectw zdrowia dla wołowiny i żywca na nowych rynkach zbytu. 

Walka o rynki


Zapytaliśmy Główny Inspektorat Weterynarii, jakie są etapy negocjacji na nowych rynkach zbytu m.in. w Singapurze, Algierii, Chinach oraz Serbii.

Jeśli jesteś ciekawy czy uda się wynegocjować korzystne dla Polskich zakładów warunki eksportu oraz jak radzą sobie francuscy hodowcy w dobie koronawirusa, to zajrzyj do najnowszego wydania 6/2020 TB na str. 30-32. 

dkol


Polecane dla Ciebie:

article icon

Jak oczyścić magazyn przed przyjęciem ziarna?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody