StoryEditor

Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?

Na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku przybywa hodowców bydła mięsnego, głównie limousine i simental, ale nie brakuje również gospodarstw opasających buhajki mleczne.
05.02.2021., 20:02h
Wielu rolników rozpoczęło hodowlę opasów przed kilkunastu laty, często powodem była niska opłacalność produkcji mleka, a dostępny areał łąk i pastwisk, był warty zagospodarowania. Hodowcy bydła mięsnego borykali się z rynkowymi kryzysami w trakcie ostatnich kilku lat, wahania cen na rynku były bardzo duże.

Jak podkreślają rolnicy warto w żywieniu bydła zastosować, jak największy udział pasz gospodarskich i produktów ubocznych, gdyż opasy bardzo dobrze wykorzystują tego typu pasze. Rolnicy skarżą się coraz częściej na rosnące koszty zbóż i pasz i malejącą opłacalność produkcji. Co prawda teraz ceny za żywiec, są nieco wyższe, ale zeszły rok uszczuplił mocno portfele niektórych z nich.

Okazuje się, że nie wszyscy hodowcy uważają, że opas się nie opłaca. Zobacz film i sprawdź, jak opolscy i dolnośląscy rolnicy oceniają opłacalność własnej produkcji.

W filmie głos zabierają:
  • Artur Bartnik – rolnik ze Stroni,
  • Norbert Łopata – rolnik ze Szczytów,
  • Krzysztof Makarewicz – rolnik z Krogulnej.
 
Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 09:44