Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Jak wybrać jałówki mięsne na remont stada?

Obrazek
Prawidłowy dobór jałówek remontowych wpływa na rentowność i stabilną produkcję. Niewłaściwy wybór może generować więcej kosztów niż zysków. Zobacz wskazówki, jak przeprowadzić selekcję.
Dorota Kolasińska10 stycznia 2021, 12:25
Zabezpieczenie stada krów mamek w prężnie rozwijające się jałówki remontowe to podstawa. Jednak podczas ich wyboru z pełnej stawki cieliczek, hodowcy popełniają wiele błędów. Jak dokonać najlepszej selekcji? 

Warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Przede wszystkim wybór jałówki w wieku 7-8 miesięcy podczas odsadzania, gdy ta jest jeszcze nie w pełni dojrzała jest trudne. Jest to możliwe na podstawie znajomości genotypu oraz fenotypu matki i ojca. Zaleca się zachowanie w stadzie jałówek przynajmniej do 12 miesiąca życia. 

Beef Magazine przygotował 11 wskazówek, jak odpowiednio selekcjonować jałówki remontowe. 

1. Znajdź i usuń jałówki odstające od reszty – zbyt małe, zbyt duże, zbyt wysokie. Zwróć uwagę na cechy, które zamierzasz doskonalić w stadzie. Z badań wynika, że te średniej wielkości są bardziej płodne i mniej problemowe niż mniejsze i większe. 

2. Jeżeli w stadzie stosujesz sezon krycia i wycieleń wybierz jałówki najstarsze. Wskazuje to, że ich matki wcześniej niż inne zaszły w ciążę, a więc były najbardziej płodne, a wykorzystanie jałówek w rozrodzie skróci okres międzywycieleniowy w stadzie. 

3. Oceniaj charakter zwierząt, każde agresywne i nerwowe usuwaj, temperament jest cechą przekazywaną na potomstwo. 

4. Oceniaj budowę racic i nóg oraz ogólną budowę, gdyż każdy problem wraz z wiekiem się pogłębi, a czasami wpłynie na zwiększone brakowanie. Wybieraj jałówki, które mają typowo żeńską budowę, te o wyglądzie wpisującym się w prostokąt, beczkowate lub bardzo umięśnione mogą mieć problemy hormonalne, które zaburzą zdolność rozrodu. 

5. Jałówka dobrze odpojona mlekiem matki wskazuje na jej wysoką mleczność, którą być może przekazała córce. Ponadto pokazuje opiekuńczość i dobry przyrost na matczynym mleku. 

6. Sprawdź drzewo genealogiczne matki i jej wyniki produkcyjne – czy co roku miała cielę, czy nie miała problemów z porodem, czy jej racice i wymiona były zdrowe? Istnieje wiele cech jałówki, których nie da się ocenić bez obserwacji matki. 

7. Oceń strzyki – zbyt małe, grube lub krótkie oraz przystrzyki mogą sprawiać problem. 

8. Jeżeli selekcjonujesz w okresie wiosennym, zwróć uwagę, które jałówki najszybciej wymieniają sierść. To wskazuje na najszybsze przystosowanie do nowych warunków i szybką adaptację. 

9. Sprawdź szerokość miednicy. Niektórzy producenci palpacyjnie i mierzą szerokość miednicy u jałówek. Wybór jałówek o odpowiedniej wielkości miednicy zapobiega problemom z wycieleniem. Szerokość miednicy u 12-14 miesięcznej jałówki powinna wynosić co najmniej 11 cm, a wysokość 12 cm (około 132 cm2 powierzchni). Im starsze zwierzę tym większa powierzchnia. Wszystkie sztuki, które mają mniejsze wymiary miednicy powinny być usunięte ze stada. 

10. Obejrzyj zad i jego nachylenie od guzów biodrowych do guzów kulszowych. Jest to jeden z najważniejszych czynników ułatwiających wycielenie, ale hodowcy bydła często go przeoczają. Brak nachylenia i mniejszy kanał rodny utrudnia przemieszczanie się płodu podczas porodu. 

11. Zwróć uwagę na tylne nogi – nie powinna być prosta i gruba, ale naturalnie zgięta w stawie skokowym. Warto pamiętać, że ustawienie tylnej kończyny ma wpływ na kąt nachylenia miednicy. 

Oprac. dkol na podst. beefmagazine.com
Fot. Kolasińska

Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy