StoryEditor

Mniejsze uboje bydła w Unii Europejskiej

Według doniesień Verband der Fleischwirtschaft (Związek Gospodarki Mięsnej) ubój bydła w UE nieznacznie spadł w 2017 roku, odpowiednio o 0,5% lub 135 000 sztuk do łącznej liczby 26,4 mln ubitych zwierząt w porównaniu z rokiem ubiegłym. W rezultacie ilość wyprodukowanej wołowiny również nieznacznie spadła o 0,6% do 7,7 mln ton mięsa.
12.04.2018., 15:04h
Jak podaje VdF, dane na temat uboju i wielkości produkcji pozostały w dużej mierze niezmienione w ostatnim kwartale 2017 roku w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego. Ubój cieląt i młodego bydła w 2017 roku spadł o 2% czyli o 125 000 sztuk do łącznej liczby 6,1 mln ubitych zwierząt w porównaniu z rokiem ubiegłym. Ilość wytworzonej cielęciny zmniejszyła się zatem o 1,5% do łącznej wielkości 1,01 mln ton.

Po niewielkim wzroście pogłowia bydła w UE w ciągu ostatnich dwóch lat ponownie spadła ich liczba we wszystkich 28 krajach UE. Całkowita wielkość pogłowia bydła zmniejszyła się o około 1%, a więc o 728 000 sztuk do 88,4 mln zwierząt w porównaniu z rokiem poprzednim. W przypadku cieląt największy odnotowany deficyt pogłowia wynosił 433 000 zwierząt. Z racji takiego rozwoju pogłowia bydła w Europie w roku bieżącym spodziewany jest dalszy spadek produkcji wołowiny w UE.

dm

Fot. Wieczorek

źródło: topagrar.com
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 21:38