StoryEditor

Opłacalność produkcji bydła mięsnego - nastroje wśród hodowców

W wielu rejonach kraju od kilkunastu miesięcy systematycznie rośnie produkcja bydła mięsnego. Niektórzy zamienili hodowlę bydła mlecznego na mięsną. Inni wcześniej opasów nie mieli wcale.
04.10.2019., 11:10h
Ci, którzy zdecydowali się na tego typu produkcję, musieli liczyć się z tym, że na zyski trzeba czekać kilka lat. Ale przy niskich kosztach to było opłacalne. Sprawę pogmatwała jednak afera z ubojem sztuk pourazowych z początku roku. A ostatnie wahania cen skupu sprawiły, że rolnicy zaczynają zastanawiać się co będzie dalej.

Spytaliśmy kilku hodowców o nastroje i plany na przyszłość. Wśród nich są:Jakub Baraniak – rolnik z Gołębic, woj. dolnośląskie i Gerard Grohlich – rolnik z Olbrachcic, woj. opolskie.

ZOBACZ REPORTAŻ!

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 23:55