Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pastwisko dla bydła mięsnego – jakie gatunki traw?

27.02.2020

Drukuj

Pastwisko dla bydła mięsnego – jakie gatunki traw?

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Wypas zwierząt na pastwisku jest najbardziej efektywnym sposobem eksploatacji użytków zielonych w okresie wegetacji. Jedną z grup zwierząt predysponowanych do żywienia pastwiskowego jest bydło ras mięsnych i ich krzyżówek. W produkcji żywca wołowego wyróżnia się system ekstensywny, półintensywny oraz intensywny.

Podaje się, że pastwisko jest szczególnie ważne w opasie ekstensywnym i półintensywnym, natomiast w tuczu intensywnym odgrywa stosunkowo marginalną rolę, gdyż żywienie bydła odbywa się w systemie alkierzowym z wykorzystaniem zbilansowanych dawek pasz konserwowanych, głównie w formie kiszonek z dodatkiem pasz treściwych. Mimo wszystko warto podjąć próbę zwiększenia efektywności żywienia zwierząt na pastwisku, bo w określonych warunkach może zwiększyć to ekonomikę produkcji wołowiny.


Największy atut pastwiska


Ruń pastwiskowa jest pełnowartościową pod względem pokarmowym, a zarazem najtańszą paszą w żywieniu bydła. Jak wskazują badania własne, wypas obniża o 30% koszty produkcji jednostki energii w porównaniu z zielonką koszoną i dowożoną do bezpośredniego skarmiania w oborze. 

O ile pastwisko jest tańsze w żywieniu od pasz konserwowanych? Jakie są dodatkowe profity z żywienia pastwiskowego? Jakie gatunki traw są najlepsze na pastwiska dla bydła mięsnego? Zajrzyj do naszego dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2020! Więcej na temat użytkowania pastwisk dowiesz się na str. 20. 

Jeżeli jesteś ciekawy, co jeszcze znajduje się w naszym kwartalniku, zajrzyj TUTAJ, a klikając w okładkę możesz zamówić prenumeratę. 



 

Polecane dla Ciebie:

article icon

Aktywiści będą mieli zakaz wstępu na teren gospodarstwa rolnego?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody