StoryEditor

Paszportyzacja wołowiny – jakie korzyści?

Niedawno pisaliśmy, o tym, że niebawem rusza pilotażowy projekt Paszportyzacji Polskiej Żywności. Produkty, które jako pierwsze trafią do systemu to ziemniaki, wieprzowina i wołowina. Co to oznacza w praktyce? 
29.01.2021., 15:01h
Projekt Paszportyzacji Polskiej Żywności można śmiało wpisać w ramy strategii „od pola do stołu”, skracania łańcucha dostaw, zwiększenia identyfikowalności i stale rosnących wymagań konsumentów dotyczących informacji na temat żywności. Szczególnie w przypadku wołowiny jest to niezwykle ważne, ponieważ czasami droga od rolnika do konsumenta jest bardzo długa. 

Paszportyzacja to cyfrowy projekt, który za sprawą systemu będzie śledził i identyfikował informacje na temat danego produktu w łańcuchu dostaw. Jego funkcjonalności mają umożliwić rejestrowanie i walidowanie transakcji w procesach produkcji i dystrybucji żywności, co istotnie przyczyni się do zwiększenia wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o jej pochodzeniu.

Osobami, które mogą najbardziej skorzystać na uruchomieniu tego projektu są uczestnicy łańcucha dostaw żywności, w tym zrzeszenia i związki sektora rolno-spożywczego, jednostki naukowo-badawcze, a także instytucje administracji publicznej odpowiedzialne za kontrolę bezpieczeństwa i jakości żywności, tj.: Główny Inspektorat Weterynarii, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Główny Inspektorat Transportu Drogowego. 

Bardzo się cieszę, że wołowina jest jednym z głównych elementów projektu  paszportyzacji polskiej żywności. Dzięki temu nasz sektor będzie jeszcze bardziej transparenty dla konsumenta, a co za tym idzie wzrośnie zaufanie do niego. Liczymy na to, że dzięki temu wyróżnikowi polska wołowina będzie mogła zdobywać nowe rynki i nowych klientów, a docelowo przełoży się na wzrost dochodu rolników. Tempo prac, proces konsultacji, a teraz podpisanie listu intencyjnego pod auspicjami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pozwala z optymizmem patrzeć w przyszłość,  że jesteśmy na ścieżce do osiągnięcia sukcesu – komentuje projekt Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. 

dkol

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 01:09