StoryEditor

Popyt na wołowinę pod negatywnym wpływem Covid-19

W ostatnich miesiącach doszło do silnego spadku cen skupu bydła, który wynikał z problemów z eksportem mięsa spowodowanych pandemią Covid-19. Negatywna dla polskiego eksportu była jego struktura, gdzie wśród głównych importerów polskiej wołowiny znajdują się kraje o największej liczbie zakażeń, czyli Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania – wskazują analitycy banku Credit Agricole.
24.06.2020., 09:06h
Popyt na wołowinę został szczególnie silnie dotknięty skutkami pandemii ze względu na jego wysoką elastyczność dochodową, jak również wysoki udział kanału HoReCa (hotele, restauracje, kawiarnie) w spożyciu tego gatunku mięsa.

- Z tego powodu uważamy, że odbudowa popytu na wołowinę będzie powolna w porównaniu do innych gatunków mięsa – podkreślają eksperci Credit Agricole.

Z danych banku wynika, że w okresie I-II 2020 r. wartość polskiego eksportu wołowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 14,6 proc. r/r wobec spadku o 5,2 proc. w analogicznym okresie 2019 r.

Analitycy Credit Agricole zwracają uwagę, że dane te nie uwzględniają jeszcze wpływu pandemii. Cena skupu bydła zmniejszyła się w kwietniu do 6,12zł/kg (-5,7 proc. r/r), podczas gdy cena pasz dla bydła wyniosła 1,59zł/kg (+2,4 proc. r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się na poziomie 3,88 wobec 4,06 przed rokiem, sygnalizując wyraźne pogorszenie opłacalności produkcji w ujęciu rocznym.

- Uwzględniając sytuację na unijnym i krajowym rynku wołowiny oczekujemy, że cena skupu bydła w Polsce na koniec 2020 r. wyniesie ok. 6,25zł/kg oraz 6,50zł/kg na koniec 2021 r. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszej prognozy jest dalszy przebieg pandemii Covid-19 – zaznaczają analitycy banku Credit Agricole.

Źródło: Wiadomości Handlowe
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 05:34