Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Przezorny zawsze ubezpieczony

30.04.2018

Drukuj

Przezorny zawsze ubezpieczony

Artykuł dostępny

- Postanowiłem rozpocząć produkcję żywca wołowego w 2015 r., ale decyzja nie miała w tamtym czasie związku z ASF. Stwierdzono zaledwie kilka przypadków na wschodzie i nie zapowiadało się na epidemię – tłumaczy Andrzej Olejniczak, producent trzody chlewnej i bydła mięsnego, z Dąbkowic, któ- re położone są 35 km od obszaru ochronnego. Wtedy hodowla opasów miała stanowić jedynie dodatkowe źródło dochodu.

Modernizacja obiektów


Andrzej Olejniczak kupił dwa gospodarstwa i zmodernizował je. 
 – Teraz budynek mierzy drugie tyle, bo podczas modernizacji dobudowałem wybiegi i poszerzyłem wjazd do budynku o 80 cm, aby móc wywieźć obornik ładowarką – tłumaczy Olejniczak. W drugim gospodarstwie, kupionym dla stada podstawowego, hodowca jedynie ogrodził teren. 

r e k l a m a



Organizacja hodowli


Początkowo Olejniczak sprowadzał tylko odsadki, później postanowił rozszerzyć produkcję i kupił jałówki - przyszłe mamki i buhaja rozpłodowego. Opasy mają niezłe przyrosty, a hodowca jest zadowolony z efektów hodowli. 


Jeżeli jesteś ciekawy, jak dokładnie prosperuje gospodarstwo, gdzie hodowca znalazł rynek zbytu i w jaki sposób zmodernizował stodołę i oborę z lat 80-tych oraz gospodarstwo dla mamek, czytaj majowe wydanie Top Bydło!

dkol

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek świń: Stabilnie, ale tanio

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii