🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Reaktywacja hodowli bydła mięsnego na Dolnym Śląsku – poprawa opłacalności produkcji

25.06.2021

Drukuj

Reaktywacja hodowli bydła mięsnego na Dolnym Śląsku – poprawa opłacalności produkcji

r e k l a m a

– Sporym wyzwaniem dla hodowców jest rentowność produkcji – zwłaszcza jeśli hodowla nie jest prowadzona na przemysłową skalę. Stąd przy naszej metodzie pracowaliśmy z ekonomistami, aby dokładnie obliczyć opłacalność i zbilansować koszty – tłumaczy Urszula Mikiewicz, prezes spółki Dolnośląska Zielona Dolina, lidera projektu. 

Jak podaje UP we Wrocławiu obszar ten z biegiem lat w wyniku zmian klimatycznych ulegał stopniowej degradacji. Spadły plony, a wartościowe gatunki traw wyparły chwasty. Pierwszym elementem wielkich zmian jest rekultywacja łąk i pastwisk, podsiew i przywrócenie wartościowego składu runi łąkowej, aby zapewnić zwierzętom odpowiednią ilość i jakość pasz. Poza dostosowanym do potrzeb żywieniem bardzo ważne są geny i predyspozycje do opasu oraz produkcja kulinarnej wołowiny. 

Aby to osiągnąć naukowcy zdecydowali się na inseminację, transfer zarodków oraz odpowiedni dobór buhajów. 

– Dzięki temu na ojców możemy wybrać najlepszych pod względem pożądanych cech buhajów, a jałówki urodzone z takich skojarzeń, po osiągnięciu dojrzałości reprodukcyjnej, staną się matkami przyszłych pokoleń – tłumaczy prof. dr hab. Jan Twardoń z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na jakość pozyskiwanego mięsa i zdrowie stada wpływa dobrostan. Cielęta pozostają z matkami do 9 miesiąca życia. Bydło jest profilaktycznie odrobaczane, przebywa od maja do października na pastwiskach z dostępem do wody. W okresie zimowym bydło przepędzane jest do budynków. 

– Projekt „Innowacyjne metody chowu bydła w celu uzyskania najlepszej jakości dolnośląskiej wołowiny”, jest realizowany przez Dolnośląską Zieloną Dolinę, spółkę celową Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w Konsorcjum z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Miastem i Gminą Radków, Uniwersytetem Ekonomicznym w Krakowie oraz dolnośląskimi hodowcami bydła – informuje UP we Wrocławiu. 

Cały proces hodowlany jest dostosowany do warunków klimatycznych i ekosystemu regionu. Nie oznacza to jednak, że sprawdzi się wyłącznie na Dolnym Śląsku.
Hodowcy, którzy chcą zapoznać się bliżej ze szczegółami projektu, znajdą dodatkowe informacje na stronie www.zielonadolina.biz. 

oprac. dkol na podst. inf. prasowej UP we Wrocławiu
fot. UP we Wrocławiu

r e k l a m a


Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody