StoryEditor

Rynek turecki – kiedy się otworzy na polskie bydło i wołowinę?

Ceny bydła po długim okresie dość wysokich stawek, niestety wchodzą w trend spadkowy. W branży mówi się o szansie dla hodowców i ponownych wzrostach, jaką dałoby otwarcie rynku tureckiego. Na czym stanęły negocjacje? 
07.07.2021., 15:07h
Niestety mimo, że sytuacja wydawała się w miarę stabilna, ceny byków w Polsce i UE zaczęły stopniowo spadać. Przede wszystkim jest to związane ze spadkiem cen elementów tusz wołowych. Nadal w naszych eksportowych rynkach brakuje Turcji, która jest dużym importerem wołowiny. Niektóre unijne kraje handlują z Turcją, gdyż nie mają problemu z wykonaniem dodatkowych badań lub nie wystąpiło w tym państwie BSE. Zapytaliśmy Główny Inspektorat Weterynarii na czym stanęły negocjacje w sprawie ewentualnego eksportu żywca i wołowiny. 

Jak zaznacza Inspekcja starania o uzyskanie dostępu do rynku tureckiego dla bydła z Polski, GIW rozpoczął w 2016 r. 
– W maju 2017 na posiedzeniu Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) Polska uzyskała status kraju o znikomym ryzyku wystąpienia BSE. Nie oznacza to jednak automatycznego umożliwienia importu bydła z Polski – informuje GIW i dodaje, że warunkiem eksportu na rynek turecki jest skontrolowanie polskich gospodarstw przez tureckich inspektorów. 

GIW podaje, że w 2019 r. strona polska przekazała do Turcji zaktualizowany kwestionariusz dla bydła wraz z zaproszeniem do odbycia audytu w gospodarstwach utr...
Pozostało 69% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 08:39