Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Światowy rynek wołowiny nadal niestabilny

12.09.2020

Drukuj

Światowy rynek wołowiny nadal niestabilny

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Rabobank w kwartalnym raporcie dotyczącym światowej produkcji wołowiny podkreśla, że nadal łańcuchy dostaw są lekko zakłócone, a sektor gastronomiczny nadal nie działa tak, jak przed kryzysem. To dwa główne czynniki wpływające na światową konsumpcję wołowiny. 

W Stanach Zjednoczonych liczba tygodniowych ubojów wzrosła, jednak nadal do powrotu do stanu sprzed kryzysu brakuje 2-3%. Z kolei w Nowej Zelandii zakłady przetwórcze wróciły całkowicie do normalnej produkcji, ale są to jedyne z pozytywnych informacji płynących ze światowego rynku wołowiny.

Nie wszędzie bowiem jest tak dobrze. Mimo, że praktycznie w całej Europie placówki gastronomiczne wznowiły działalność, to jednak ograniczenia w liczbie odwiedzających lokale powodują niższy popyt na wołowinę i na pewno nie można powiedzieć, że sytuacja wróciła do normy, sprzed kryzysu. Niestety w niektórych krajach ponownie wprowadzane są ograniczenia, a liczba przypadków COVID-19 rośnie.  

W Chinach z kolei sytuacja od wiosny się ustabilizowała, jednak tamtejsze władze wprowadzając stosowne ograniczenia mające na celu kontrole rozprzestrzeniania się choroby spowalniają zwiększenie popytu dla wołowiny w gastronomii. Większość przesyłek zawierających żywność jest znacznie dokładniej monitorowana, co prowadzi do opóźnień i niepewności dla eksporterów. 

W Kanadzie, po drastycznym spadku uboju bydła w kwietniu i maju, obecnie wskaźniki wzrosły. Z kolei w Australii i Brazylii pojawiła się druga fala infekcji, ale analitycy twierdzą, że sytuacja w minimalny sposób wpłynie na liczbę ubojów. 
Analitycy wskazują, że ceny bydła na całym świecie w ostatnich miesiącach wykazywały oznaki ożywienia, rosły od maja do lipca, przede wszystkim u większości głównych eksporterów, jedynie w Stanach Zjednoczonych stawki za bydło spadły, co spowodowało ogólny wzrost indeksu. 

USDA prognozuje, że globalna produkcja wołowiny w 2020 roku będzie o 1,5% mniejsza niż rok wcześniej i wyniesie około 60,8 mln ton. Oznacza to zakończenie 5-letniego okresu nieprzerwanego wzrostu produkcji światowej tego gatunku mięsa.

r e k l a m a

oprac. dkol na podst. euromeatnews.com/agronomist.pl

Widziałeś już nasze video "Mnóstwo ciekawych tematów w sierpniowym numerze top agrar Polska – sprawdź!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ciemne chmury nad rolnictwem - Sejm uchwalił zakaz uboju rytualnego

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody