Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

USDA: prognoza dla światowego rynku mięsa w 2023 r.

Obrazek

Na globalny rynek mięsa będą miały wpływ nie tylko zmiany w zapotrzebowaniu ze strony Chin, ale także konkurencyjność cenowa głównych producentów mięsa, w tym Unii Europejskiej. Jakie prognozy dla światowego rynku wołowiny, wieprzowiny i drobiu przedstawiają analitycy USDA?

Aneta Lewandowska8 listopada 2022, 19:16

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Światowy rynek wołowiny w 2023 roku
  • Rynek wieprzowiny słabszy w UE, silniejszy poza nią
  • Drób napędzony silnym popytem w 2023 roku

Światowy rynek wołowiny w 2023 roku

USDA (amerykański departament rolnictwa) opublikował swoje prognozy dla światowego rynku mięsnego na przyszły roku.

Przewiduje się, że w 2023 r. globalna produkcja wołowiny spadnie tylko nieznacznie do 59,2 mln ton. Wzrosty produkcji w Chinach, Brazylii i Australii zostaną wyrównane przez spowolnienie produkcji w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej.

Eksperci amerykańskiego departamentu rolnictwa przewidują również spadek światowego eksportu wołowiny. Handel zmniejszy się o 1,2% do 12,1 mln ton, co ma być spowodowane niższym popytem, szczególnie ze strony Chin, które produkują więcej na krajowy rynek.

Analizy wskazują, że Brazylia osiągnie rekordowo wysoki poziom eksportu, bo jej głowni konkurenci, czyli Argentyna, Paragwaj, Urugwaj i Indie znacząco zmniejszyły zapasy mięsa wołowego. Zmieni się także równowaga dostaw do Azji Południowo-Wschodniej z powodu zmniejszonej produkcji w USA i Kanadzie – miejsce na rynku wykorzysta wtedy Australia.

Rynek wieprzowiny słabszy w UE, silniejszy poza nią

Analitycy przewidują, że globalna produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1,0% w 2023 roku do 111 milionów ton. Głównym napędem do trendu wzrostowego jest cały czas zwiększana produkcja w Chinach (+2,0%). Nie tylko tam, ale również w USA, Brazylii i Meksyku będzie więcej mięsa wieprzowego: te kraje zwiększą produkcję odpowiednio o 0,7%, 1,6% i 4,6%.
Tymczasem kiepskie są prognozy dla Europy: rosnące koszty paszy i energii, ograniczenia środowiskowe i słabszy popyt mają oznaczać spadek produkcji w UE i Wielkiej Brytanii.

Mimo trendu wzrostowego w przyszłym roku, oczekuje się, że światowy eksport wieprzowiny spadnie o 1,6% do 10,5 mln ton. To, podobnie jak w przypadku wołowiny, wynika przede wszystkim z niższego popytu Chin na importowane mięso. Gigant zwiększa dostawy krajowe i tym samym zastępuje potrzebę importu.

Tym samym i w tej prognozie traci UE: analitycy USDA przewidują, że eksport unijny spadnie o 3,6% w wyniku zmniejszonych wysyłek mięsa wieprzowego do Chin. W UE obserwujemy niższą produkcję, a co za tym idzie, mniejszy eksport. Analitycy prognozują również spadek popytu importowego na Filipinach (-18,2%), których polityka, sprzyjająca importowi, zakończy się w grudniu 2022 r.

Drób napędzony silnym popytem w 2023 roku

Globalna produkcja mięsa drobiowego ma najlepsze perspektywy do rozwoju – prognozuje się 1,8% wzrost do 102,7 mln ton w przyszłym roku. Powód sprzyjający trendom wzrostowym jest prosty:  konsumenci szukają tańszych białek zwierzęcych w obliczu rosnących cen żywności, co skutkuje silnym popytem na mięso drobiowe. Pomimo wysokich kosztów produkcji, głównie paszy i energii, które ograniczają rentowność produkcji na całym świecie, oczekuje się, że wszyscy główni producenci drobiu (poza Chinami) odnotują wzrosty.

W tym przypadku Chiny nie wpływają tak silnie na światowy handel drobiem i razem ze wzrostem produkcji w górę pójdzie eksport. Analitycy oczekują, że może być to nawet 3,7% do 14,1 mln ton. Wzrost ten jest napędzany przez silny popyt w Brazylii, Meksyku, Arabii Saudyjskiej, USA i Unii Europejskiej.

Brazylia już w tym roku rozwija swoje moce wysyłkowe i prognozuje się, że zaspokoi większość rosnącego popytu, tym bardziej, że jej główni konkurenci mają problemy ze zwiększeniem zapasów na eksport. Dobre ceny mięsa, dostęp do rynku UE i szeroka gama produktów, w tym halal, sprawiają, że Brazylia jest głównym eksporterem drobiu na świecie, odpowiadającym za ponad jedną trzecią globalnego handlu.


al na podst. USDA
fot. EnvatoElements



Picture of the author
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)