Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Związek szkoli hodowców

10.02.2018

Drukuj

Związek szkoli hodowców

Artykuł dostępny

r e k l a m a

6.02 licznie przybyli hodowcy bydła mięsnego, głównie z Wielkopolski, wzięli udział w spotkaniu zorganizowanym przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Uczestników konferencji powitali: Wiesława Nowak,  dyrektor WODR Poznań oraz Jacek Zarzecki Prezes Zarządu PZHIPBM.

O profilaktyce weterynaryjnej w chowie bydła mięsnego mówił lek. wet. Wojciech Wójcik, który skupił się na tym co robić, by nie wzywać lekarza. Podejście, które staje się bardzo powszechne wśród hodowców bydła mlecznego, nie jest jeszcze tak popularne w hodowli bydła mięsnego. Wciąż zbyt mało uwagi poświęcamy profilaktyce – podkreślał specjalista. Błędy to przede wszystkim kiepskie warunki w oborze (higiena, wentylacja), źle dobrane żywienie, brak ostrożności przy wprowadzaniu do stada zwierząt z zakupu, obecność innych zwierząt w oborze i tzw. czynnik ludzki – czyli osoby które są chodzącymi bombami biologicznymi (lekarz, inseminator, żywieniowiec).

r e k l a m a

Zaniedbania zdrowotne odbijają się na opłacalności chowu i hodowli. O tym gdzie uciekają nam pieniądze mówił dr Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie. Hodowcy nie liczą kosztów, nie wiedzą do którego momentu inwestycja jest opłacalna, a kiedy zaczynamy dokładać do opasu. Nie potrafimy prawidłowo bilansować dawek – nie tworzymy grup żywieniowych dla mamek, przez co w zależności od fazy laktacji są one albo niedożywione (na początku), albo przekarmiane (pod koniec). Takie działania skutkują pogorszeniem przyrostów i sprawiają, że efekt finalny przynosi mniejszy zysk (przykładowo – w wadze końcowej opas waży o 50 kg mniej niż mógłby przy swoim potencjale).

Jednak jak podkreślał specjalista z SGGW, nadal produkcja wołowiny pozostaje jedną z najbardziej stabilnych i opłacalnych gałęzi produkcji zwierzęcej. Warto więc zastanowić się nad rozwojem produkcji, tym bardziej, że PROW 2014–2020 oferuje sporo możliwości dla hodowców bydła mięsnego. W zależności od wcześniejszych dofinansowań, hodowcy mogą wybrać wsparcie z obszaru C lub D. Wcześniej trzeba przemyśleć które dofinansowanie w sytuacji konkretnego gospodarstwa bardziej się opłaca, bo wniosek z jednego obszaru wyklucza start z drugiego – tłumaczył przedstawiciel ARiMR w Poznaniu – Andrzej Woźniak.

Spotkanie zakończyła prezentacja przedstawiciela ZM Sokołów, który przedstawił możliwości współpracy hodowców ze swoją firmą. Stała współpraca, czy uczestnictwo w programie to kolejny moment, gdzie można zwiększyć zysk z produkcji.

Szkolenie zakończone degustacją wołowiny sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Widziałeś już nasze video "Rolnik rok temu stracił cały dobytek w pożarze. Jak sobie radzi dzisiaj?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Desykacja naci ziemniaków bez dikwatu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody