Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Białko chronione poprawia zdrowie, rozród i wydajność

25.11.2020

Drukuj

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Białko chronione poprawia zdrowie, rozród i wydajność

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Forum Rolników i Agrobiznesu to doskonała okazja do poruszenia aktualnych tematów i poszukiwania ich rozwiązań w gronie ekspertów. Podczas Sesji Mleko Stanisław Jamka z firmy Agrolok włączając się w dyskusję dotyczącą poprawy zdrowia i wydajności krów zaprezentował zalety stosowania białka chronionego w dawce. 

Jak podkreślił Jamka 20-30 lat temu zajmowaliśmy się hodowlą rasy nizinnej czarno-białej, o małym kalibrze, która produkowała 3-4 tys. l w laktacji, żyła około 10 lat, dawała 8-10 cieląt. Hodowcy nie byli zadowoleni z takich wyników. 

– Przez ten czas nastąpił olbrzymi postęp genetyczny, podczas którego wprowadziliśmy dużą pulę wysokowydajnych genów pochodzących od najbardziej cennych ras mlecznych na świecie, m.in. hf. – mówił podczas prezentacji. Jednak podkreślił, że wielu hodowców (nawet 65%) osiąga średnią wydajność na poziomie 6-7 tys. l mleka.

r e k l a m a

– Nie są to wyniki satysfakcjonujące, więc należy zastanowić się, w jaki sposób poprawić wydajność oraz opłacalność produkcji. Jeśli zwiększymy produkcję, będziemy równocześnie bardziej efektywni – dodał Jamka i zaznaczył, że należy oprzeć się na trzech aspektach – genetyce i rozrodzie, zdrowiu i kondycji krów oraz podniesieniu wydajności. 

Wyższa wydajność życiowa 

Polecany artykuł

Jak zapobiegać podklinicznej hipokalcemii?

Powinniśmy dążyć do wydłużenia życia krowy do 8-9 lat, 6-7 laktacji, średniej wydajności na poziomie 8-9 tys. l oraz minimum jednego cielaka w roku – wymienił prelegent. Ponadto nie podniesiemy wydajności życiowej, jeżeli nie zostawimy w stadzie córek pochodzących od najlepszych krów. Jamka podał, że średnio w Polsce krowy w stadzie utrzymujemy przez 5 lat, a okres odchowu i zasuszenia trwa 2,5 roku, a średnia długość laktacji waha się na poziomie od 2,75 do 3 lat. 

Lepszy rozród zwiększa produkcję 


Jamka zaznaczył, że wysoką wydajność uzyskamy, gdy parametry rozrodu będą prawidłowe. W polskich stadach średnio na skuteczny zabieg inseminacji zużywa się 3-4 porcje nasienia. 

– Hodowcy mówią, że wysoka wydajność nie idzie w parze z rozrodem – prelegent postanowił ten mit obalić, bowiem najważniejsze jest, aby przeprowadzić skuteczną inseminację w pierwszych 100 dniach laktacji, co niektórzy uważają za duży problem. Według niego rozwiązaniem problemów może być białko chronione. 

– Agrolok ma gotowe rozwiązanie, które pozwala skorzystać z nowej generacji komponentu białka sojowego non GMO Protina Fat – powiedział Jamka. Produkt to pełnotłuste ziarno soi, poddane obróbce metodą hydrobarotermiczną, nie zawiera zanieczyszczeń chemicznych i jak podkreślił prelegent jest to bomba energetyczno-białkowa. 1 kg zawiera 11 mJ NEL energii, który pochodzi z tłuszczu chronionego, który trafia bezpośrednio do jelita. Jednocześnie bardzo ważna jest ochrona żwacza poprzez prawidłowe żywienie i zadawanie odpowiedniej ilości i jakości białka, które będzie chroniło zarodek przed nadmiarem mocznika i przerwaniem ciąży. Zbyt wysoki poziom mocznika ponadto wpływa na zaburzenia pracy wątroby i nerek, spada odporność wymienia, co powoduje wzrost liczby komórek somatycznych w mleku. 

Zalety białka chronionego

Agrarsklep

top agrar Polska – dwuletnia prenumerata

top agrar Polska – dwuletnia prenumerata

Płacisz tylko

314,00 zł SPRAWDŹ

Stanisława Jamka twierdzi, że białko chronione, inaczej nazywane by-pass lub UDP,  przechodzi niestrawione przez żwacz i jest wykorzystane i wchłonięte w jelicie, dzięki czemu korzysta na tym układ rozrodczy, pokarmowy i odpornościowy. Firma Agolok jako lek na całe zło proponuje zestaw komponentów białkowo-energetycznych proponuje hodowcom Protina Fat i Amirap Efect na bazie soi i rzepaku. 

Według prelegenta z Agroloku stosując białko chronione w dawce bydła mlecznego obniżamy poziom mocznika, liczbę komórek somatycznych w mleku, zabezpieczamy wątrobę i nerki, ograniczamy problemy związane z nogami i biegunkami. Ponadto dbamy o rozród i utrzymanie ciąży. 
– Można produkt zastosować jako dodatek 1 kg do obecnej dawki lub zamienić komponent 1/1, w sytuacji wysokiego poziomu mocznika – dodał Jamka. 

dkol

 


Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody