Jak powstaje szwajcarski ser La Maison du Gruyere? Tajemnica tkwi w mleku

La Maison du Gruyere czyli Dom Gruyere to znana na całym świecie szwajcarska serowa manufaktura. Powstaje tu tradycyjny le gruyere – legendarny dojrzewający ser z niepasteryzowanego krowiego mleka.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak powstaje ser w szwajcarskiej serowej manufakturze La Maison du Gruyere
- Dlaczego Francuzi od lat walczą o prawo do posiadania prestiżowych znaków jakości na serze gruyère
- Czemu AOP Le Gruyère zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i wyjątkową jakość
- W ilu odmianach występuje szwajcarski gruyère AOP i czym się od siebie różnią
Na jeden krążek serowy o masie 35 kg potrzeba około 400 litrów mleka

Cała produkcja odbywa się pod czujnym okiem zwiedzających – wizyta trwa 30 do 45 minut
Oznaczenie AOP jest przyznawane tylko niektórym produktom regionalnym

Serownia wyposażona jest w cztery kadzie o pojemności 4800 litrów. Ser produkuje się 2 lub 4 razy dziennie, w zależności od pory roku. Produkcja sera trwa 2,5 h
Tajemnica produkcji sera tkwi w mleku

Dojrzewalnia w piwnicy mieszczącej do 7000 kręgów sera. Do wyprodukowania jednego kręgu sera ważącego około 35 kg potrzebnych jest aż 400 litrów mleka
AOP Le Gruyère zawdzięcza swój smak wieloletniej tradycji
- Surowe mleko wysokiej jakości – krowy dające mleko do produkcji Gruyère AOP żywią się wyłącznie naturalną paszą bez kiszonek, bez żadnych dodatków. W lecie są karmione świeżą trawą, a zimą sianem.
- W mleczarni – w miedzianych kadziach mleko z porannego udoju jest dodawane do mleka z poprzedniego wieczornego udoju. Serowar dodaje bakterie kwasu mlekowego, które namnażają się w mleku oraz podpuszczkę, która powoduje koagulację mleka. Ponieważ mleko nie jest podgrzewane przed koagulacją, zachowuje ono wszystkie aromaty – to unikalna cecha sera z surowego mleka.
- Skrzep – jest dzielony na ziarna za pomocą dużych grabi, zwanych harfami serowarskimi. Zawartość kadzi jest powoli podgrzewana przez 40 do 45 minut do temperatury 57°C.
- Wkładanie do form i znakowanie – ziarna sera są pakowane do form i oznakowane nazwą Le Gruyère AOP. Każdy krąg sera zawiera datę produkcji, numer kręgu i serowarni. Następnie ser jest prasowany przez 20 godzin.
- Kąpiel w słonej wodzie i przechowywanie w piwnicy serowara – serowar wyjmuje krąg z prasy i umieszcza go w kąpieli solankowej na 24 godziny. Następnie ser trafia do piwnicy na trzy miesiące. Tam prawie codziennie jest obracany i nacierany, by wytworzyła się ładna skórka, która chroni krąg.
- Dojrzewanie w piwnicy – po trzech miesiącach przechowywania w piwnicy serowara, kręgi są przewożone do piwnicy do dojrzewania. Tam powoli dojrzewają od 5 do 18 miesięcy w temperaturze 15°C i wilgotności 90%. Podczas tego etapu kręgi sera są regularnie obracane i nacierane roztworem słonej wody
- Kontrola jakości – po 5 miesiącach kręgi serowe kontroluje neutralna komisja, która decyduje, czy spełnione są wszystkie wymogi jakościowe. Dopiero wtedy krąg sera może nosić nazwę Le Gruyère AOP.
- Każdy znajdzie coś dla siebie – po upływie od 6 do 9 miesięcy ser jest aromatyczny i gładki, w sam raz dla podniebienia, które oczekuje łagodnego smaku. Dziesięciomiesięczny, dojrzały Le Gruyère AOP Réserve zrobi wrażenie na wszystkich miłośnikach pełnych smaku serów. Niektóre kręgi sera dojrzewają do 18, a nawet 24 miesięcy. Przypadną one do gustu koneserom serów o szczególnie silnym smaku. Długość dojrzewania może być różna, ale jakość zawsze pozostaje wybitna – tak twierdzą Szwajcarzy, bardzo dumni ze swojego produktu narodowego.
Jak smakuje szwajcarski ser gruyère?
Co ciekawe, ser gruyère jest bardzo popularny w kuchni francuskiej jako składnik wielu klasycznych potraw narodowej kuchni, takich jak quiche, zupa cebulowa, croque monsieur (grzanka z serem i szynką) czy cordon bleu.

Le Marché gruérien oferuje produkty tut. serowarów – głównie ser, ale i śmietanę, masło, dżem mleczny, a także główne odmiany serów szwajcarskich i regionalnych
Gruyère – szwajcarski czy francuski? Trwa spór od wielu lat...
Spór trwa już wiele lat (szala przechyla się na stronę szwajcarską), a do walki wkroczył kolejny przeciwnik – Stany Zjednoczone, które też chcą mieć swój ser gruyère. Widać, że smak ten jest tak doskonały, że każdy chciałby się nim pochwalić!
Szwajcarski gruyère AOP występuje w czterech odmianach:
|
W szwajcarskim handlu detalicznym ser gruyère jest zwykle klasyfikowany według czasu dojrzewania:
|
Przeczytaj również
Ten artykuł pochodzi z wydania top bydło 10/2022
czytaj więcej