Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mleczne>

Krowie na zdrowie – pierwszy pokos lucerny w gospodarstwie pokazowym: jakie plony?

Obrazek
Program Krowie na zdrowie, który jest prowadzony przez firmę Corteva Agriscience ma pomóc rolnikom zwiększyć efektywność łąk i pastwisk, plonowania oraz przekazać najważniejsze wg. firmy wskazówki dotyczące żywienia. 
Dorota Kolasińska12 czerwca 2021, 18:53
W inicjatywie biorą udział gospodarstwa mleczne z całej Polski, w tym gospodarstwo rodziny Ficaków, w Bogaczewie (woj. warmińsko-mazurskie), które jest również gospodarstwem pokazowym. W tym sezonie akurat analizowano plon pierwszego pokosu lucerny Barenbrug B&G-12 Lucerne Plus. Mimo nietypowej pogody plony były niezłe. 

Mieszanka była zasiana na tym polu 4 lata temu i do dziś zapewnia wysokie plony zielonki praktycznie niezależnie od pogody – jest odporna na suszę i dobrze zimuje w warunkach północnej Polski. Stanowisko glebowe jest mocne i zasobne (kl. III), utrzymane w dobrej kulturze o bogatym płodozmianie. Lucerna jesienią ubiegłego roku była nawożona przedzimowo 100 kg/ha K (+Mg+Na+S) 40 (+6+4+12,5). Przed ruszeniem wegetacji wiosną z kolei zastosowano 250 kg/ha nawozu wieloskładnikowego NPK (S) 6-20-30(7), co pobudziło rośliny do wzrostu i zapewniło rozwój pomimo niskich temperatur tegorocznej wiosny. 

Kiedy przeprowadzić pokos lucerny?

Lucernę w gospodarstwie Ficaków skoszono w fazie pączkowania (sobota 29 maja) i po przewiędnięciu przeprowadzono zbiór (poniedziałek 31 maja). Średni plon kiszonki (35% s.m.) wyniósł 14 ton z hektara. Po zakończeniu procesów fermentacyjnych gotowa kiszonka będzie poddana analizie, a uzyskane wyniki przedstawimy w dalszych relacjach. Zebrany materiał charakteryzował się bardzo bogatym ulistnieniem, które jest gwarancją wysokich plonów białka – składnika, który dziś jest jednym z najdroższych w dawce pokarmowej dla krów. Bardzo dobre pasze objętościowe o wysokiej zawartości białka pozwalają tanio i bezpiecznie żywić bydło oraz znacząco wpływają na wynik bilansu finansowego produkcji.

oprac. dkol na podst. inf. prasowej



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)