Pracowici jak pszczoły

Małgorzata i Sylwester Pszczołowie stworzyli jedno z najbardziej wydajnych stad krów w Polsce. Zwierzęta w 2020 r. dały przeciętnie 14 572 kg mleka/szt. Jak to zrobili? – czytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.
Doskonałe pasze objętościowe, indywidualne podejście do każdej krowy, krzyżowanie międzyrasowe i profilaktyka – to tylko niektóre z podwalin rekordowych w skali kraju wyników w zakresie wydajności produkcji mleka rodziny Pszczołów.
Jesteśmy w Gutanowie w woj. lubelskim. Rozdrobnione uprawy, niewielki dom i obora pod lasem na skraju wsi. Obok niej pasieka. W ulach pracują pszczoły, a w oborze hodowcy i to nie byle jacy.
Choć Sylwester Pszczoła już od najmłodszych lat dzieciństwa pomagał rodzicom w pracy przy krowach, jego przygoda z produkcją mleka na własny rachunek rozpoczęła się w 2006 r., kiedy przejął gospodarstwo od rodziców. Stado było utrzymywane w tradycyjnej oborze uwięziowej, gdzie wszystko trzeba było zrobić ręcznie, w tym m.in. zadać paszę czy posprzątać nieczystości. Młody hodowca postanowił wziąć sprawy w swoje ręce…
Na jakie rozwiązania w oborze postawili? Co zmienili w hodowli krów, by przeciwdziałać chorobom zawodowym krów? Jak z końcu żywią krowy, by w pełni wykorzystać ich potencjał genetyczny? Zamów prenumeratę i przeczytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego ”top bydło”.
Jesteśmy w Gutanowie w woj. lubelskim. Rozdrobnione uprawy, niewielki dom i obora pod lasem na skraju wsi. Obok niej pasieka. W ulach pracują pszczoły, a w oborze hodowcy i to nie byle jacy.
Choć Sylwester Pszczoła już od najmłodszych lat dzieciństwa pomagał rodzicom w pracy przy krowach, jego przygoda z produkcją mleka na własny rachunek rozpoczęła się w 2006 r., kiedy przejął gospodarstwo od rodziców. Stado było utrzymywane w tradycyjnej oborze uwięziowej, gdzie wszystko trzeba było zrobić ręcznie, w tym m.in. zadać paszę czy posprzątać nieczystości. Młody hodowca postanowił wziąć sprawy w swoje ręce…
Na jakie rozwiązania w oborze postawili? Co zmienili w hodowli krów, by przeciwdziałać chorobom zawodowym krów? Jak z końcu żywią krowy, by w pełni wykorzystać ich potencjał genetyczny? Zamów prenumeratę i przeczytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego ”top bydło”.
Przeczytaj również
mj/Fot. Jajor
