Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Sery zagrodowe – z miłości i pasji. Rolniczy handel detaliczny na Mazowszu

21.08.2020

Drukuj

Sery zagrodowe – z miłości i pasji. Rolniczy handel detaliczny na Mazowszu

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Sprzedaż domowych wyrobów mleczarskich Agnieszki Piętki kręci się już od 5 lat. Niestety, mimo regularnego ruchu w sklepie, w marcu i kwietniu podczas epidemii koronawirusa handel praktycznie stanął, a w sklepie zjawiali się tylko nieliczni klienci, którzy płacili przelewem i odbierali zamówienia. Konieczne było zachowanie wszelkich norm sanitarnych. Handel ruszył dopiero w maju, na szczęście pełną parą! 

Gospodarstwo na Mazowszu

– Uważam, że jeśli ktoś ma dla siebie pomysł na wsi, też może być ciekawie. Gdy synowie dorośli, mam zastępstwo, mogę gdzieś wyjechać. Zsadzili mnie z traktorów i na pole nie zaglądam – mówi ze śmiechem Agnieszka Piętka, która prowadzi gospodarstwo, gdzie produkują z mężem i synami mleko od 31 krów. Na powierzchni 60 ha uprawiają pszenicę, owies i jęczmień, resztę stanowią łąki do produkcji siana i sianokiszonki oraz pastwiska, zlokalizowane wokół siedliska (około 15 ha). Bydło od maja do listopada rolnicy wypuszczają na pastwiska (otrzymuje dodatkowo paszę treściwą), na noc wracają do budynku. Jesień i zimę spędzają w zmodernizowanej w 2002 r. oborze uwięziowej. Agnieszka Piętka doi krowy i zajmuje się cielętami. Za prace polowe i żywienie bydła w gospodarstwie odpowiada mąż Dariusz, który jednocześnie pracuje w Instytucie PAN w Celestynowie. Tuż po doju, rolniczka rusza do swojego małego świata – serowni, gdzie zabiera się za przerób mleka. A trochę tego jest!

Łatwo nie było

r e k l a m a


– Wszystko zaczęło się 5 lat temu, kiedy na rynku zniesiono kwoty mleczne. Mieliśmy ogromną nadprodukcję mleka i trzeba było zapłacić duże kary. Więc szukałam możliwości, co zrobić z mlekiem. Padł pomysł – a może by tak sery – wspomina Piętka. – Powiedziałam – spróbuję! Jednak nie wszystko było takie proste, jakby się wydawać mogło – podkreśla nasza rozmówczyni. Początkowo hobbystycznie rolniczka robiła sery na domowe imprezy dla przyjaciół.

 – Koleżanki mówiły – całkiem niezłe, rozkręcaj biznes! Namawiały, namawiały, aż w końcu zapadła decyzja.
– Tutaj nikt nie zna serów podpuszczkowych, głównie robi się twarogi i goudy. Trochę się bałam, że temat nie chwyci. Pierwszy rok był bardzo mozolny, chodziłam od urzędu do urzędu, z talerzykiem serków i się w ten sposób promowałam. W powiecie otwockim i garwolińskim starłam buty, ale wychodziłam swoje – mówi Piętka, która zawsze marzyła o tym, żeby gospodarstwo mogło się czymś wyróżnić. 
– Drugi rok przyniósł efekty, kiedy zaczęłam jeździć do ośrodków wypoczynkowych Wilga. Przyjeżdża tam dużo turystów z Warszawy, którzy przywiązują wagę do tego, co jedzą i skąd żywność pochodzi. Tam dopiero dostałam skrzydeł – wspomina producentka serów.

Polecany artykuł

Jak rozpocząć sprzedaż produktów z gospodarstwa?

Biznes się kręci do dziś i nabiera rozpędu. W gospodarstwie powstają sery, jogurty, kefiry, śmietana i masło. Według Agnieszki Piętki RHD i produkcja domowych wyrobów mleczarskich jest opłacalna, a dzięki niej rolniczka wraz z mężem wybudowali nowoczesną serowarnię. Jeżeli jesteś ciekawy, jak wygląda przerób mleka i gospodarstwo Sery Zagrodowe Agnieszki Piętki w Kolonii Pogorzel na Mazowszu, czytaj najnowsze wydanie top bydło 9/2020.

dkol



Widziałeś już nasze video "Witold Choiński (Polskie Mięso): Ceny na wołowinę mogą spaść nawet o 3 zł/kg!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Korekta na chwasty w rzepaku – czy jeszcze można ją robić?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Krowy mleczne od maja do listopada przebywają na pastwisku
Agnieszka Piętka zajmuje się dojem krów, opieką nad cielętami oraz przerobem mleka i sprzedażą wyrobów.
Z mleka powstają dwudniowe serki w ziołowych posypkach
Rolniczka produkuje również sery dwudniowe, długodojrzewające, kefiry, jogurty, masło i śmietana
W gospodarstwie Agnieszka Piętka wygospodarowała pomieszczenie na sklep i małą serownię
To budynek nowoczesnej serowni, która miała ruszyć w maju. Niestety wszystko się przedłużyło

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody