Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mleczne>

Smutna krowa – to chora krowa

Obrazek

Krowa omija czochradło, chociaż wcześniej chętnie z niego korzystała? Jest osowiała? To może być pierwsza oznaka choroby…

Aneta Lewandowska25 maja 2017, 15:42

Każda hodowca wie, że dla komfortu krowy w oborze ważne jest porządne wyczochranie. Czochradła, czy to szczotkowe, bez napędu, czy elektryczne z czujnikiem ruchu, powinny znaleźć się w każdej oborze wolnostanowiskowej.

Mają wiele zalet, które mają pozytywny wpływ na dobrostan zwierząt. Poprawiają higienę dzięki usuwaniu pasożytów. Przyspieszają krążenie krwi i poprawiają samopoczucie, które wpływa na wzrost wydajności mlecznej (nawet do 10%) i zwiększenie przyrostów dobowych u opasów.

Co więcej, zaspokajają naturalną potrzebę, aby się ocierać. W oborze z czochradłem krowy nie będą używały w tym celu np. ścian, elementów konstrukcji budynku czy przegród. Tym samym hodowca unika ran i otarć, a krowa jest szczęśliwa.

 Co może oznaczać to, że czochradło stoi nieużywane, a krowa jest osowiała?

Poporodowe problemy

Zapalenie macicy, czyli metritis, to choroba, która powszechnie pojawia się na fermach krów mlecznych. Negatywnie wpływa na produkcyjność i dobrostan krów. Zapalenie mogą powodować przede wszystkim nieprawidłowy przebieg porodu oraz okołoporodowe choroby metaboliczne.

Naukowcy obserwowali osowiałość krów (związany z nią brak aktywności, np. użycie czochradła) we wczesnej fazie metritis. Za pomocą monitoringu badacze sprawdzili, jak długo i w jakiej częstotliwości chore i zdrowe krowy korzystają z czochradła.


Choroba ma różne objawy


W pierwszym tygodniu po porodzie (przed rozpoznaniem klinicznym choroby) nie było różnic w użyciu czochradeł pomiędzy krowami.



Jednak od 8 do 21 dnia po porodzie (diagnoza i początek leczenia) chore krowy w mniejszym stopniu korzystały z czochradeł – dzienny czas użytkowania był o połowę niższy u krów z zapaleniem macicy (odpowiednio 44 s w porównaniu do 88 s). 


Co to oznacza w praktyce? Wyniki badania sugerują, że obserwacja osowiałości krów może być sygnałem, że pojawiła się choroba. Szczególnie, jeśli chodzi o użycie czochradła, które poprawia samopoczucie zwierząt.

Co więcej, powrót do normalnej aktywności i zachowania w czasie leczenia może służyć jako szczególnie użyteczny wskaźnik poprawy zdrowia – chociaż oczywiście nie powinien zastąpić kontroli lekarskiej.   al

Źródło: Journal of Dairy Science
fot. Jajor




Picture of the author
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)