StoryEditor

Przerób rzepaku w Polsce znacznie przekroczył 3 mln ton

Przerób rzepaku w zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju zakładach w 2020 roku wyniósł łącznie 3,15 mln ton, wobec 2,96 mln ton nasion w 2019 roku. PSPO stowarzysza w swej organizacji ok. 95% przerobu rzepaku w Polsce.
03.02.2021., 12:02h

Na podstawie tych danych możemy stwierdzić, że cały wolumen przetworzonego w 2020 r. w Polsce rzepaku osiągnął 3,25 – 3,30 mln ton.
Tym samym 
został pobity rekord z roku 2019, co było możliwe dzięki większej krajowej podaży rzepaku. Polska jako jedyny znaczący producent rzepaku w Unii Europejskiej zwiększyła poziom krajowych dostaw, co potwierdza duże zainteresowanie rolników tą uprawą. Dzięki temu kraj nasz pozostaje w ścisłej europejskiej czołówce producentów oleju rzepakowego.

Jednak niższy w tym sezonie poziom zaolejenia nasion, przełożył się na mniejszy procentowy uzysk oleju surowego w stosunku do wcześniejszych wyników. Tak spory wzrost przerobu nasion rzepaku przełożył się̨ na nieproporcjonalne zwiększenie produkcji oleju przez Członków PSPO o 30 tys. ton, do poziomu 1,25 mln ton. Oznacza to, że zaolejenie nasion wyniosło średnio ok. 40%, a w poprzednich latach było to 42-43%.

Za to od kilku lat systematycznie rośnie, produkcja oleju rafinowanego. W 2020 roku wyniosła z 470 tys. ton, wzrastając tym samym o 23 tys. ton w porównaniu do 2019 roku.

 – Za branżą olejarską skupioną w PSPO w 2020 roku, stoją nasi rolnicy, którzy zapewnili odpowiednią podaż nasion. Trzeba zaznaczyć również, że członkowie stowarzyszenia dysponują jeszcze większymi możliwościami przerobowymi. Kolejny rekord determinuje również sytuacja popytowa. Rynek oleju rzepakowego w segmencie biopaliw pozostaje stabilny, a w sektorze spożywczym systematycznie się rozwija m.in. dzięki intensywnym działaniom promocyjnym, jakie podejmujemy. Wszystko to pozwoliło na dalszy wzrost przerobu rzepaku w Polsce, a tym samym umocnienie znaczenia branży olejowej w sektorze rolno-spożywczym” – mówi Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

oprac. Juliusz Urban, na podstawie komunikatu PSPO
Juliusz Urban
Autor Artykułu:Juliusz Urbanekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. kwiecień 2024 15:23