Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Newsletter rynkowy>Ceny strączkowych>

Spodziewany wzrost powierzchni roślin strączkowych w UE

Obrazek
W roku gospodarczym 2020/21 zostanie zwiększony zwłaszcza areał uprawy soi, ale uprawa grochu i bobiku także ma wzrastać.
dr Juliusz Urban13 maja 2020, 11:39

Komisja Europejska oczekuje, że w UE-27 powierzchnia przeznaczona pod rośliny strączkowe do zbioru w 2020 r. wzrośnie o 9% do 2,5 mln hektarów. Największy wzrost powierzchni zanotujemy w uprawie soi. Według Komisji Europejskiej zajmie ona powierzchnię prawie 1 milion hektarów tj. o 11% więcej niż w poprzednim roku. Największym producentem soi w europejskiej wspólnocie są Włochy, a następnie Francja i Rumunia.

Znaczny wzrost areału spodziewany jest również w przypadku bobiku i grochu.

Unijni rolnicy w tym roiku zasiali bobik na 470 000 hektarach, o 9% więcej niż w 2019 r. Uprawa grochu wzrosła o 8% do 840 000 ha. Natomiast powierzchnia łubinów słodkich zmniejszy się o 3% do 180 000 hektarów.

 

Ze względu na większą powierzchnię roślin strączkowych Komisja Europejska spodziewa się zbiorów ogółem w wysokości 6,7 miliona ton, o 10% więcej niż w poprzednim roku.

Według analiz przeprowadzonych przez Agrarmarkt Informations-Gesellschaft, produkcja bobiku i soi prawdopodobnie wzrośnie o 12%. W przypadku soi poziom produkcji osiągnąłby nawet rekordowe 2,95 miliona ton. Podczas gdy produkcja grochu pastewnego ma wzrosnąć o 8% do 2,2 miliona ton.  Prawdopodobnie około 2% mniej będzie łubinu słodkiego, którego europejscy rolnicy zbiorą 260 000 ton.

 

W związku utrzymującym się wciąż jednak silnym uzależnieniem występującym w europejskiej produkcji pasz białkowych od importu soi i rzepaku niezbędne będą dalsze działania w celu zwiększenia produkcji soi, grochu, bobiku i łubinu w Unii Europejskiej.

Na krajowym rynku w tym momencie strączkowych z ubiegłego roku jest już bardzo mało. Trudno się więc dziwić, że ceny skupu praktycznie stanęły.
soja jest kupowana od 1400 – 1450 zł/t
groch żółty po 850 – 930 zł/t
łubin słodki 1100 – 1200 zł/t
a bobik 980 – 1000 zł/t

oprac. Juliusz Urban fot. Biernacki
na podstawie Alfons Deter: „EU-Kommission erwartet größeren Leguminosenanbau” top agrar online


Picture of the author
Autor Artykułu:dr Juliusz Urban
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy