Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Spodziewany wzrost powierzchni roślin strączkowych w UE

13.05.2020

Drukuj

Spodziewany wzrost powierzchni roślin strączkowych w UE

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Komisja Europejska oczekuje, że w UE-27 powierzchnia przeznaczona pod rośliny strączkowe do zbioru w 2020 r. wzrośnie o 9% do 2,5 mln hektarów. Największy wzrost powierzchni zanotujemy w uprawie soi. Według Komisji Europejskiej zajmie ona powierzchnię prawie 1 milion hektarów tj. o 11% więcej niż w poprzednim roku. Największym producentem soi w europejskiej wspólnocie są Włochy, a następnie Francja i Rumunia.

Znaczny wzrost areału spodziewany jest również w przypadku bobiku i grochu.

Unijni rolnicy w tym roiku zasiali bobik na 470 000 hektarach, o 9% więcej niż w 2019 r. Uprawa grochu wzrosła o 8% do 840 000 ha. Natomiast powierzchnia łubinów słodkich zmniejszy się o 3% do 180 000 hektarów.

 

r e k l a m a

Ze względu na większą powierzchnię roślin strączkowych Komisja Europejska spodziewa się zbiorów ogółem w wysokości 6,7 miliona ton, o 10% więcej niż w poprzednim roku.

Według analiz przeprowadzonych przez Agrarmarkt Informations-Gesellschaft, produkcja bobiku i soi prawdopodobnie wzrośnie o 12%. W przypadku soi poziom produkcji osiągnąłby nawet rekordowe 2,95 miliona ton. Podczas gdy produkcja grochu pastewnego ma wzrosnąć o 8% do 2,2 miliona ton.  Prawdopodobnie około 2% mniej będzie łubinu słodkiego, którego europejscy rolnicy zbiorą 260 000 ton.

Polecany artykuł

Nie ma chętnych na marchew i ziemniaki. Koronawirus zachwiał rynkiem warzyw

 

W związku utrzymującym się wciąż jednak silnym uzależnieniem występującym w europejskiej produkcji pasz białkowych od importu soi i rzepaku niezbędne będą dalsze działania w celu zwiększenia produkcji soi, grochu, bobiku i łubinu w Unii Europejskiej.

Agrarsklep

Pakiet: 100 pytań o strączkowe + Pszenica ozima - przewodnik polowy

Pakiet: 100 pytań o strączkowe + Pszenica ozima - przewodnik polowy

Płacisz tylko

40,00 zł

Cena regularna 80,00 zł

SPRAWDŹ
Na krajowym rynku w tym momencie strączkowych z ubiegłego roku jest już bardzo mało. Trudno się więc dziwić, że ceny skupu praktycznie stanęły.
soja jest kupowana od 1400 – 1450 zł/t
groch żółty po 850 – 930 zł/t
łubin słodki 1100 – 1200 zł/t
a bobik 980 – 1000 zł/t

oprac. Juliusz Urban fot. Biernacki
na podstawie Alfons Deter: „EU-Kommission erwartet größeren Leguminosenanbau” top agrar online


Widziałeś już nasze video "Na południu Polski rozpoczęły się siewy soi"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody