FAO pokazuje spadek międzynarodowych cen zbóż, olejów roślinnych i cukru

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa poinformowała, że indeks światowych cen towarów żywnościowych w czerwcu br. spadł trzeci miesiąc z rzędu.
Wskaźnik cen żywności FAO wynosił średnio 154,2 punktu w czerwcu 2022 r., co oznacza spadek o 2,3 procent od maja. Indeks śledzący miesięczne zmiany międzynarodowych cen koszyka artykułów spożywczych w powszechnym obrocie pozostał jednak o 23,1 proc. wyższy niż w czerwcu 2021 r.
– Czynniki, które doprowadziły do wysokich światowych cen nadal są w grze. W szczególności silny globalny popyt, niesprzyjająca pogoda w niektórych ważnych produkcyjnie krajach, wysokie koszty produkcji i transportu oraz zakłócenia łańcucha dostaw spowodowane COVID-19, spotęgowane jeszcze niepewnością wynikającą z wciąż trwającej wojny na Ukrainie – powiedział Máximo Torero Cullen, główny ekonomista FAO.
Wskaźnik cen zbóż FAO wynosił średnio 166,3 punktu w czerwcu, o 4,1 procent mniej niż w maju, ale nadal o 27,6 procent powyżej wartości z czerwca 2021 roku.
Międzynarodowe ceny pszenicy spadły w czerwcu o 5,7 proc., ale pozostały o 48,5% powyżej wartości sprzed roku. Spadek w czerwcu był spowodowany sezonową dostępnością nowych zbiorów na półkuli północnej, lepszymi warunkami upraw w niektórych głównych krajach produkujących oraz wyższymi perspektywami produkcji w Federacji Rosyjskiej.
Międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych również spadły o 4,1 proc., ale nadal były wyższe o 18,4 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Światowe ceny kukurydzy spadły o 3,5 procent miesiąc do miesiąca ze względu na zwiększoną dostępność sezonową w Argentynie i Brazylii oraz lepsze warunki dla wegetacji w Stanach Zjednoczonych Ameryki.
Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wynosił w czerwcu średnio 211,8 punktu, co oznacza spadek o 7,6 procent miesiąc do miesiąca. Światowe ceny oleju palmowego spadły z powodu sezonowego wzrostu produkcji głównych krajów produkujących oraz perspektyw zwiększenia dostaw z Indonezji. Tymczasem światowe ceny słonecznika i oleju sojowego spadły ze względu na przytłumiony globalny popyt importowy w następstwie rosnących kosztów.
Indeks cen cukru FAO wynosił średnio 117,3 punktu w czerwcu, co oznacza spadek o 2,6 procent w porównaniu z majem, co oznacza drugi z rzędu miesięczny spadek i osiąga najniższy poziom od lutego, pod wpływem dobrych perspektyw globalnej dostępności. Spowolnienie globalnego wzrostu gospodarczego zaważyło również na międzynarodowym popycie i cenach cukru.
Oprac. na podstawie FAO Markets and Trade
Juliusz Urban Fot. archiwum taP