StoryEditor

Ceny trzody wreszcie podskoczyły

Po dwóch tygodniach stabilizacji cen skupu żywca wieprzowego, przyszedł czas na zmiany. Choć trzeba przyznać, że nie są one bardzo duże – średnio wynoszą około +20 gr/kg. Ale zawsze coś – mówią hodowcy.
05.05.2016., 13:05h

W zdecydowanej większości ubojni w kraju ceny skupu tuczników zostały podniesione do średniej wynoszącej około 3,85 zł/kg dla wagi żywej oraz 5,13 zł/kg dla klasy E. Korekty cenników wynoszą od 10 do nawet 40 gr/kg. Jak tłumaczą ubojnie, czynnikiem wpływającym na podbicie ceny są tendencje notowane na giełdzie w Niemczech – tam stawka wzrosła do 1,38 euro/kg. A także nieznacznie osłabiona podaż, przy zwiększonym (także póki co jeszcze nieznacznie) popycie – czynniki te sprawiły, że ceny drgnęły. Poprawiła się też pogoda, konsumenci kupują więcej mięsa na grilla i nie tylko. Rozpoczął się też okres komunijny. Restauracje są bardzo obłożone i robią duże zamówienia w hurtowniach. To wszystko sprawiło, że cenniki skupu trzody chlewnej zostały podniesione. Jednocześnie przewiduje się, że trend ten prawdopodobnie utrzyma się przez najbliższe tygodnie.

W chwili obecnej za klasę E ubojnie płacą 5,13 zł/kg, czyli o 10 groszy więcej niż przed tygodniem, natomiast za klasę U: 4,84 zł/kg i za klasę R: 4,46 zł/kgag

Zobacz wszystkie ceny skupu tuczników w kraju.
Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 01:29