Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny wieprzowiny na fali

06.06.2017

Drukuj

Ceny wieprzowiny na fali

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Redakcja „top agrar Polska”: Zgodzi się pan zapewne ze stwierdzeniem, że od dłuższego czasu obserwujemy w miarę wysoki poziom cen skupu żywca wieprzowego w kraju…

Witold Choiński: Tak. Ja bym się nawet nie bał stwierdzenia, że ceny utrzymują się na WYSOKIM poziomie, bo ten poziom wyraźnie odbija się już na stawkach sprzedaży w sklepach. Ceny mięsa w detalu również wzrosły. Z moich rozmów z ubojniami wynika, że to są już ceny, przy których konsument zastanawia się, które mięso kupić – tańsze drobiowe czy jednak karkówkę lub inne produkty wieprzowe, które są zdecydowanie droższe.

TAP: Z czego wynika ten wyższy poziom cen na polskim rynku?

W.Ch.: Jest to tendencja ogólnoeuropejska. Unia Europejska ma dość dobry zbyt swoich produktów do krajów trzecich. I tak naprawdę, to właśnie to „ciągnie” te ceny. Natomiast jednocześnie powstaje obawa przedsiębiorców, że ta cena może w najbliższym czasie lekko spadać.

AG: A jak długo zatem ta tendencja cenowa może się jeszcze utrzymać?

r e k l a m a

W.Ch.: Myślę, że dopóty dopóki kraje unijne mają rynki otwarte i nie są one zagrożone wystąpieniem jakichś chorób czy innych niekorzystnych czynników, to możemy próbować wnioskować, że ceny wieprzowiny jeszcze przez jakiś czas utrzymają się na wysokim pułapie. Jednak trzeba pamiętać, że jest to kwestia podaży i popytu. Jeśli konsument ostateczny zacznie wybierać tańsze mięso, to dostawcy, a przede wszystkim dystrybutorzy, będą musieli zareagować i ceny obniżyć, także stosując różne metody zbytu i promocji jak np. łączenie sprzedaży z innymi produktami, i to nawet poniżej kosztów produkcji. Póki co, rokowania cen wieprzowiny są jednak korzystne.

AG: Co to oznacza dla rolnika-producenta? Czy będzie miał teraz szansę odbić swoje wcześniejsze straty?

Polecany artykuł

Ciągniki Ursus, przyczepy i maszyny rolnicze na sprzedaż – kolejne przetargi wojskowe

W.Ch.: Oczywiście, był wcześniej okres (mniej więcej w połowie ubiegłego roku), kiedy te ceny były faktycznie niskie, ale ogólnie rzecz biorąc, rolnik nie powinien patrzeć krótkoterminowo, czyli nie na jednorazową sprzedaż, tylko na cykle. Jeśli w ogólnym rozrachunku – w cyklu na przykład dwuletnim – producent trzody chlewnej wychodzi na plus, no to trudno nie mówić o opłacalności. Myślę, że rolnik już się tego nauczył. Z resztą takie są teraz tendencje europejskie – rolnicy patrzą na bilans roczny i dwuletni. Uważam, że dzięki utrzymującym się już od kilku miesięcy wysokim cenom, w ostatecznym rozrachunku (właśnie rocznym lub dwuletnim) rolnik wyjdzie na plusie. Wobec tego, można się pokusić o stwierdzenie, że tendencja powinna być wzrostowa i rozwojowa. Tym bardziej, że pewne działania podjęło już ministerstwo rolnictwa - chodzi o zabiegi mające na celu wsparcie sprzedaży mięsa i produktów pochodzenia polskiego lub stworzenia takich warunków, by pozwolić na odbudowę stada podstawowego loch i prosiąt oraz spowodowanie większego zaopatrzenia krajowego, jeśli chodzi o ten surowiec.

AG: A czy istnieją jakieś zagrożenia, które mogą zachwiać takim stanem rzeczy?

W.Ch.: Tak. Przede wszystkim wirus ASF. Tutaj musimy być przygotowani, że nagle (odpukać!) może się on rozprzestrzeniać, także na drugim końcu Polski. Wówczas zachwiałoby to rynkiem i musielibyśmy się zastanawiać, co z tym zrobić. Jednak mam nadzieję, że idziemy w dobrym kierunku i uda nam się zapanować nad rozwojem wirusa ASF. I mamy też nadzieję, że uda nam się – w tym kierunku idą działania ministerstwa i weterynarii – oddzielić kwestię występowania ASF u dzikich zwierząt od ASF u zwierząt hodowlanych. Tak samo jak to jest w przypadku grypy ptaków – gdzie występowanie choroby u dzikiego ptactwa nie niesie ze sobą restrykcji, dotyczących hodowli drobiu, handlu mięsem drobiowym i jego eksportu. Chcemy więc doprowadzić do sytuacji, gdzie występowanie przypadków ASF u dzików nie będzie powodowało restrykcji w kontekście hodowli świń oraz obrotu wieprzowiną w Europie i na świecie.

TAP: Dziękuję za rozmowę.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Żywność będzie kontrolowana „od pola do stołu”. Nadchodzi konsolidacja państwowych inspekcji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody