StoryEditor

Ceny żywca drobiowego na fali podwyżek

Od około trzech tygodni stawki skupu żywca drobiowego ulegają regularnym podwyżkom. Z czego wynika ten trend i jak długo się utrzyma?
22.02.2017., 15:02h

Obecnie już przynajmniej trzeci tydzień z rzędu obserwujemy dość silny trend wzrostowy, jeśli chodzi o stawki skupu żywca drobiowego (brojlery). Podwyżki wynoszą nawet o 50 groszy za kilogram w porównaniu ze stawkami notowanymi przed trzema tygodniami. W opinii ubojni, na krajowym rynku nadal ilość drobiu jest ograniczona. Jest to wynik szalejącej już praktycznie w całym kraju grypy ptaków. Rosnąca liczba likwidowanych (z uwagi na obecność wirusa H5N1) stad sprawia, że drobiu jest coraz mniej na rynku. Fakt ten bezpośrednio jest odczuwalny przez krajowe ubojnie.

Będzie drożej
Patrząc wstecz - na dwa tygodnie przed notowanymi aktualne podwyżkami, w cennikach panowały obniżki. W najbliższych dniach tendencja wzrostowa najprawdopodobniej zostanie utrzymana, głównie z powodu braku perspektyw na szybkie zwiększenie dostaw drobiu. Cały czas pojawiają się nowe przypadku grypy ptaków, co nie sprzyja hodowcom drobiu.



Ceny w górę


Braki w dostawach żywca drobiowego są na tyle odczuwalne, że stawka skupu drobiu w większości regionów została podniesiona o 5-50 gr/kg netto. Średnia cena skupu wynosi 3,29 zł/kg netto, czyli wzrosła o 13 gr/...

Pozostało 44% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 13:42