StoryEditor

Drób delikatnie potaniał

W tym tygodniu, stawki skupu żywca drobiowego odrobinę zostały skorygowane do dołu. Poza tym, generalnie nie widać większych zmian na tym rynku. Najwyraźniej rozpoczęty sezon grillowy nadal nie wpłynął zbytnio na sprzedaż mięsa drobiowego do sklepów.
11.06.2015., 18:06h

Choć, jak zauważają ubojnie w niektórych rejonach Polski, pod koniec tygodnia planowane są duże dostawy drobiu, co automatycznie wpłynęło na obniżenie ceny skupu żywca.

Podobnie jak przed tygodniem, aktualne prognozy pogody na najbliższe dni są bardzo obiecujące. W upalne dni wszyscy grillują na świeżym powietrzu. To sprawia, że tacki z drobiem w sklepach i supermarketach znikają w błyskawicznym tempie. Z tego względu, ubojnie raczej nie mają problemów ze zbytem mięsa. Jak widać, słabe tempo sprzedaży mięsa, widoczne przed tygodniem, teraz nieco przyspieszyło.

Aktualne zmiany w cennikach średnio wynoszą od 5 do 10 gr/kg. Większość ubojni pozostała jednak przy cenach sprzed tygodnia. Większość zakładów skupujących drób ustabilizowało swoje ceny do poziomu około 3,56 zł/kg.

Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,45 zł/kg w województwie podlaskim, a najwyższa to 3,70 zł/kg oferowana w województwie pomorskim.  ag

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego - sonda top grar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 17:34