StoryEditor

Drób w UE droższy

Według najnowszych danych KE, w grudniu 2013 r. cena mięsa drobiowego na rynku UE wynosiła około 190 EUR/100 kg. Była zatem o 13% wyższa od średniej ceny notowanej na rynku globalnym – ta bowiem wynosiła około 230 USD/100 kg (czyli około 168 EUR/100 kg).
14.02.2014., 10:02h

Jeśli jednak przyjrzeć się dynamice średniej cen na rynku unijnym w ciągu roku, widać, że stawka za drób obniżyła się o 2,1%. Jednak w ujęciu miesięcznym wzrosła o 1,1%. Na rynku światowym odnotowana średnia cena mięsa drobiowego w ujęciu rok do roku wzrosła o 6,8%, natomiast w ujęciu miesiąc do miesiąca spadła o 0,4%. e-abi

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 16:16