StoryEditor

Kury przerosły. Zaczęła się desperacka sprzedaż

O ile zaraz po Nowym Roku sprzedawcy starali się skupować żywiec drobiowy (brojlery) po stawkach podobnych to tych z końca grudnia ubr.,
13.01.2015., 12:01h

to teraz widać już większą desperację i konieczność zbytu. Niesprzedane przed Nowym Rokiem kury przerosły i trzeba je jak najszybciej sprzedać. Problem polega na tym, że zbyt jest słaby, bo i popyt nie jest duży. Wygląda na to, że po świętach konsumenci oszczędzają i apetyt na drób spadł. To zjawisko nie jest jednak niczym nowym, tak jest co roku – oceniają przedstawiciele działów surowcowych zakładów mięsnych. Jeśli popyt jest zahamowany, to obniżenie ceny jest konieczne.

Jednak tak jest nie w każdym województwie. Są regiony, gdzie powodem niższych cen skupu jest nadmiar tuszek na rynku. Jak oceniają ubojnie w kolejnym tygodniu stawki skupu żywca drobiowego będą dalej redukowane.

Od początku tego tygodnia widać wyraźnie, że stawki skupu żywca drobiowego zaczęły kształtować się wokół średniej krajowej wynoszącej 3,30 zł/kg. W tym celu niektóre ubojnie stawki obniżyły o około 10 gr/kg.

Obecnie najdrożej kurczęta skupują w województwie pomorskim i świętokrzyskim – tutaj stawki wynoszą 3,40 zł/kg, w pozostałych województwach stawki wyrównały się do poziomu około 3,30 zł/kg. 

Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,20 zł/kg, a najwyższa to 3,40 zł/kg.  e-abi

 

Sprawdź aktualne ceny skupu jaj - sonda top grar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 23:37