StoryEditor

Rozpoczął się sezon. Żywiec drobiowy drożeje

Wprawdzie pogoda nie jest wymarzona, ale sezon grillowy trwa w najlepsze, a to powoli zaczyna napędzać zapotrzebowanie na drób. Nie bez znaczenia dla popytu są także uroczystości komunijne.
28.05.2015., 10:05h

Jeszcze dwa tygodnie temu ubojnie drobiu narzekały na słaby zbyt i na niskie stawki, które w zależności od województwa, były jednocześnie dość rozbieżne. Teraz zbyt już się pojawił, głównie z uwagi na zwiększony popyt rynku spożywczego i imprezy komunijne. Rozpoczął się już także sezon grillowy, choć póki co jest on dużo słaby niż w tym samym okresie przed rokiem.

Aktualne zmiany w cennikach średnio wynoszą od 5 do 15 gr/kg. Są też ubojnie, które stawki obniżyły lub pozostały przy tych samych, co przed tygodniem. Generalnie większość zakładów skupujących drób ustabilizowało swoje ceny do poziomu około 3,50 zł/kg.

Aktualne ceny skupu żywca oscylują wokół kwoty około 3,50-3,60 zł/kg. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,45 zł/kg w województwie podlaskim, a najwyższa to 3,70 zł/kg oferowana w województwie śląskim, świętokrzyskim i pomorskim.  ag

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego - sonda top grar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 10:46