StoryEditor

Światowe ceny żywności będą rosły

W marcu indeks cen żywności FAO zwiększył się do 151,0 pkt. wobec 149,5 pkt. w lutym (+1,0% m/m). A wszystko dzięki drożejącemu cukrowi oraz olejowi roślinnemu. Co więcej, tendencja wzrostowa utrzyma się także w kolejnych miesiącach tego roku.
11.04.2016., 13:04h

Wzrost indeksu wynikał przede wszystkim ze zwiększenia cen cukru (+17,1% m/m) oraz oleju roślinnego (+6,3% m/m), które osiągnęły w marcu najwyższe poziomy odpowiednio od listopada i grudnia 2014 r.

Cukier trzcinowy i olej
Wyższe ceny cukru w marcu były efektem obniżenia oczekiwań uczestników rynku co do wielkości produkcji cukru trzcinowego w Brazylii, będącej jego głównym producentem, z uwagi na silne opady deszczu w tym kraju. Wzrost cen oleju roślinnego był z kolei spowodowany niższymi prognozami produkcji oleju palmowego ze względu na niewystarczające opady deszczu w Indonezji i Malezji, będących jego głównymi producentami. Do spadku indeksu cen żywności FAO przyczyniły się także niższe ceny produktów mlecznych (-8,2% m/m), będące konsekwencją ich nadpodaży, która cały czas utrzymuje się na światowym rynku. Ceny pozostałych składowych indeksu (zboże oraz mięso) nie zmieniły się znacząco w porównaniu do lutego.

Prognoza na kolejne miesiące
Jak oceniają specjaliści, dane z ostatnich miesięcy wskazują na odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności. Najprawdopodobniej tendencja ta utrzyma się i w dalszej części roku ceny żywności będą stopniowo rosły. Ocenia się, że w pierwszej połowie roku źródłem wzrostu będą przede wszystkim wyższe ceny cukru, oleju roślinnego i towarzyszące im wyhamowanie spadku cen produktów mlecznych, zbóż oraz mięsa. Natomiast w drugiej połowie roku łagodny wzrost cen będzie miał szeroki charakter i dodatkowo będzie wspierany przez rosnące ceny ropy naftowej, które są silnie skorelowane z cenami żywności.

Inflacja utrzyma się na poziomie -0,3%
Oczywiście, trzeba pamiętać, że głównymi czynnikami ryzyka dla scenariusza cen są warunki pogodowe na świecie i ceny ropy naftowej. Analitycy Credit Agricole prognozują, że nastąpi kontynuacja wzrostu indeksu cen żywności FAO. Oczekują oni także, że w 2016 r. średnioroczna inflacja ukształtuje się na poziomie -0,3% r/r wobec -0,9% w 2015 r. Najprawdopodobniej deflacja w Polsce utrzyma się do IV kw. 2016 r.   ag, żródło: Credit Agricole

Fot. Sierszeńska

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 19:40