StoryEditor

Tanio, coraz taniej

Ceny żywności są obecnie najniższe od blisko siedmiu lat – podaje FAO, Światowa Organizacja ds. Wyżywienia.
19.03.2016., 07:03h

Według FAO, Światowej Organizacja ds. Wyżywienia, ceny żywności są obecnie najniższe od blisko siedmiu lat. W ujęciu 2014 rok do 2015 roku – ceny żywności były niższe o 16%. Powody obniżek:

  • zboża – duża podaż ziarna na świecie, rosnąca konkurencja w eksporcie i mocny dolar prowadziły do spadku cen pszenicy i kukurydzy, ceny ryżu spadły nieznacznie;
  • oleje – staniały na skutek spadku cen oleju sojowego ze względu na prognozy dobrych zbiorów soi, ceny oleju palmowego były stabilne;
  • mięso – przy stabilnych cenach wieprzowiny taniały inne gatunki, zwłaszcza mięso owcze;
  • mleko – ceny spadły o 3%, z powodu rzeki mleka w UE i w Oceanii, w połączeniu ze słabym popytem. Największe spadki odnotowano w przypadku pełnotłustego mleka w proszku;
  • cukier – dobra kampania cukrownicza w Brazylii, czego nie zrekompensowały prognozowane obniżki w Indiach, Tajlandii, RPA i Chinach.

Fot. Sierszenska

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 19:59