StoryEditor

W upały nikt nie gotuje kurczaka

Ubiegłotygodniowe wahania w cenach skupu żywca drobiowego okazały się zapowiedzią spadków cen, odnotowanych w tym tygodniu. Obecnie większość ubojni stawki obniżyła o około 10-30 gr/kg. Powodem przede wszystkim jest słabszy zbyt oraz rozpoczęty sezon wakacyjny.
01.07.2015., 13:07h

Według relacji działów surowcowych w zakładach mięsnych i ubojniach mięso drobiowe nadal sprzedaje się nieco gorzej niż jeszcze przed miesiącem. Sezon wakacyjny i gorące dni sprzyjają grillowaniu, ale nie sprzyjają gotowaniu. W upały ludzie nie gotują, wolą zjeść warzywa lub coś innego, co wymaga krótszego gotowania. Nic więc dziwnego, że byt mięsa w wielu rejonach Polski jest słaby. Stanu tego (szczególnie w te dni, kiedy doskwierają duże upały) nie nadrobi się sprzedażą mięsa na grilla – twierdzą ubojnie. W tym tygodniu meteorolodzy zapowiadają upały, więc firmy skupujące spodziewają się dalszych korekt cenników.

Choć nadal są także ubojnie, które nie zmieniły swoich stawek, to większość zakładów skupujących drób ustabilizowało swoje ceny do poziomu około 3,60 zł/kg.

Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,60 zł/kg w województwie podlaskim, a najwyższa to 3,70 zł/kg oferowana w województwie dolnośląskim.  ag

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego - sonda top grar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 13:15