🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zaczyna brakować tuczników w skupach

09.06.2015

Drukuj

Zaczyna brakować tuczników w skupach

r e k l a m a

Po gwałtownych obniżkach przeszedł czas względnej stabilizacji cen skupu tuczników w kraju. Jednak kapryśna pogoda stawia pod znakiem zapytania tegoroczny sezon grillowy, choć póki co na związany z nim zbyt mięsa w tym tygodniu nie narzeka większość ubojni. Problemem zaczynają być natomiast rzadsze dostawy tuczników. Niektóre ubojnie musiały podwyższyć stawkę skupową, by zachęcić rolników do sprzedaży świń. Obecnie podwyżki stawek w porównaniu z ubiegłym tygodniem wynoszą od 5 do 20 gr/kg. Żaden ze sondowanych przez nasz portal zakładów nie zdecydował się na obniżenie cennika.

W pozostałych regionach zarówno skup, jak i zbyt odbywa się w miarę płynnie. Ubojnie tyle mięsa ile kupią, tyle udaje się im potem sprzedać, ale też zgodnie przyznają, że nie zauważyły, aby nastąpiło dynamiczne zwiększenie zbytu na mięso.

Aktualnie średnia cena skupu żywca wieprzowego w kraju wynosi 3,89 zł/kg, natomiast za klasę E 5,28 zł/kg. Jednak przedstawiciele  ubojni i zakładów mięsnych podkreślają, że podane przez nich ceny są uśrednione. Ostateczna stawka za 1 kilogram żywej wagi zależy od jakości mięsa, ilości towaru i wielu innych czynników.

W sprawdzonych przez „top agrar Polska” zakładach skupujących za żywiec wieprzowy płaci się maksymalnie od 3,50 do 4,50 zł/kg. Najwyższa stawka za klasę E to 5,70 zł/kg w województwie mazowieckim, a najniższa to 5,05 zł/kg w województwie podkarpackim.  ag

Zobacz aktualne ceny skupu tuczników w kraju!

Fot. A.Kurek


Widziałeś już nasze video "Opłacalność produkcji trzody chlewnej – jak ją oceniają rolnicy z Opolszczyzny?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody