StoryEditor

Zrobiło się cieplej, ceny drastycznie w górę

Zainicjowane w ubiegłym tygodniu delikatne ruchy na rynku żywca drobiowego, w tym tygodniu miały swoją wyraźną kontynuację.
12.03.2015., 15:03h

Zaledwie przez tydzień ceny skupu brojlerów podskoczyły aż o 30 gr/kg. W skali tygodnia to spora różnica.

Zmiana ta była widoczna praktycznie we wszystkich regionach Polski, choć różne były opinie co do jej przyczyn. W niektórych województwach firmy skupujące drób uważały, że za podwyżkami stoi głównie brak ruchu w handlu oraz brak żywca. Ci też mówili, że bardzo możliwe, że za tydzień towaru będzie znacznie więcej, zatem acceny także pójdą w górę.

Inni (np. w województwie podlaskim) twierdzą, że zrobiło się cieplej i rozpoczyna się sezon. Za chwilę będą święta, przetwórnie skupują więc drób na szynki i wędliny, a zaraz po świętach będzie weekend majowy i rozpoczęcie sezonu grillowego. Nic więc dziwnego, że po tak długim okresie stagnacji ceny drgnęły.

Aktualne ceny skupu żywca oscylują wokół kwoty około 3,70 zł/kg. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,50 zł/kg w województwie małopolskim, a najwyższa to 3,80 zł/kg oferowana w województwie pomorskim i śląskim.  e-abi

Srawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego - sonda top grar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 17:47