Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Technika>Co ile kosztuje?>

Żywiec drobiowy dalej drożeje

Obrazek

W tym tygodniu dostawy żywca drobiowego już nie są tak obfite jak jeszcze przed kilkoma dniami. Raczej nie ma także nigdzie niedoborów dostaw drobiu. Ubojnie zgodnie mówią, że mają tyle transportów, ile potrzebują.

Aleksandra Galus7 października 2015, 14:04

Mimo tych czynników, cena żywca drobiowego cały czas pnie się w górę. W tym tygodniu może już nie tak dynamicznie jak przed tygodniem, ale jednak nadal jest to różnica 5-20 gr/kg. Znacznie poprawił się też popyt ze strony sklepów i hurtowni na mięso drobiowe. Ubojnie mówią, że praktycznie wszystko, co ubiją, udaje im się także sprzedać. Na dzień dzisiejszy krajowe stawki za brojlery ustabilizowały się wokół kwoty około 3,45 zł/kg, co w stosunku do ubiegłego tygodnia stawki oznacza wzrost o około 8 gr/kg. Trzeba zwrócić uwagę, że nadal jest to cena niższa od tej notowanej przed dwoma tygodniami. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,30 zł/kg w województwie małopolskim, a najwyższa to 3,60 zł/kg w województwie pomorskim.   ag

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)