🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Chiny ponownie otwierają się na polski drób

26.09.2018

Drukuj

Chiny ponownie otwierają się na polski drób

r e k l a m a

Ponowne otwarcie chińskiego rynku jest efektem spotkania przedstawicieli Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG) z urzędnikami Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) oraz Ambasadorem RP w Pekinie, Wojciechem Zajączkowskim, które miały miejsce w ubiegłym tygodniu.

Wydarzenie to jest ogromną szansą polskiej branży drobiarskiej. – Pragnę podkreślić istotną rolę tym sukcesie Ambasady RP w Pekinie, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Swój udział w ponownym otwarciu rynku Chin mieli również posłowie z Parlamentarnego zespołu ds. rozwoju drobiarstwa jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki. W imieniu KRD-IG serdecznie dziękuję im za wsparcie – powiedział Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

Od 2012 r., do eksportu drobiu na chiński rynek dopuszczonych było pięć polskich zakładów produkcyjnych i jedna chłodnia składowa. W 2016 r., w związku z wystąpieniem grypy ptaków u drobiu w Polsce, rynek chiński zamknął się całkowicie na produkty z tego sektora.  Pod koniec listopada 2017 r., władze chińskie uznały Polskę za kraj wolny od grypy ptaków. Był to sygnał do rozpoczęcia negocjacji w sprawie wznowienia eksportu.

3 lipca 2018 r. został podpisany nowy protokół w zakresie eksportu mięsa drobiowego pomiędzy władzami Polski i Chin. Od tego czasu trwały uzgodnienia pomiędzy polskimi władzami weterynaryjnymi a chińską administracją celną (GACC), dotyczące technicznych aspektów wznowienia eksportu drobiu.

Polska to obecnie jedyny kraj w Europie, który jest dopuszczony do eksportu drobiu do Chin. Oprócz naszego kraju, tylko pięć na całym świecie może eksportować drób na ten rynek.

oprac. mm, źródło: informacja prasowa

Widziałeś już nasze video "Ardanowski: tylko wołowina i drób są szansą na rozwój polskiego rolnictwa"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody