Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Drób>

Grypa ptaków – kolejne ograniczenia importowe

Obrazek

Tym razem ograniczenia w związku z występowaniem w Polsce grypy ptaków, wprowadziły Zjednoczone Emiraty Arabskie i Republika Armenii. 

Dorota Kolasińska13 stycznia 2020, 13:36
Niestety pokłosiem wykrycia w Polsce grypy ptaków jest wysyp nie tylko ognisk, ale także decyzji o ograniczeniu importu z Polski żywca drobiowego i produktów drobiowych. 

Komisja Europejska 9 stycznia br. poinformowała Główny Inspektorat Weterynarii o wprowadzeniu przez służbę weterynaryjną Zjednoczonych Emiratów Arabskich tymczasowego zakazu eksportu w związku z wystąpieniem w Polsce ogniska grypy ptaków w województwie lubelskim w dniu 2 stycznia 2020 r.

Wprowadzone środki bezpieczeństwa zawierają:

  • tymczasowy zakaz eksportu domowych i dzikich żywych ptaków oraz nieprzetworzonych termicznie produktów ubocznych pochodzących z ww. ptaków, jednodniowych piskląt i jaj wylęgowych z Polski;
  • regulowanie importu mięsa drobiowego i nieprzetworzonych termicznie produktów z mięsa drobiowego zgodnie z zapisami bilateralnie uzgodnionego Świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa drobiowego i jego produktów wywożonych do Zjednoczonych Emiratów Arabskich towarzyszącego przesyłkom;
  • kontynuację eksportu jaj konsumpcyjnych zgodnie z bilateralnie uzgodnionym Świadectwem zdrowia dla jaj konsumpcyjnych i produktów jajecznych wywożonych do Zjednoczonych Emiratów Arabskich ze wszystkich województw;
  • kontynuację eksportu przetworzonych termicznie produktów drobiowych (przetworzonego termicznie mięsa oraz produktów jajecznych) ze wszystkich województw.

Z kolei decyzja o ograniczeniu importu drobiu i produktów drobiowych przez Republikę Armenii zapadła 8 stycznia 2020 r. Od 10 stycznia 2020 r. służby weterynaryjne Republiki Armenii wprowadziły czasowe ograniczenia wwozu z woj. lubelskiego oraz wielkopolskiego na terytorium Republiki Armenii następujących towarów:

  • żywego drobiu (wszystkich gatunków);
  • wszystkich produktów z mięsa drobiowego;
  • piór, puchu;
  • jaj konsumpcyjnych i wylęgowych;
  • mączki mięsno-kostnej;
  • pasz i dodatków paszowych, z wyjątkiem dodatków zawierających materiały syntetyczne i chemiczne;
  • polimerowych i kartonowych pudełek, podkładek.


Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)