Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Drób>

Likwidacja Funduszu Promocji uderzy w branżę drobiarską

Obrazek
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz oraz Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu „Poldrób” skierowały pismo do premiera i ministra rolnictwa, w którym apelują o zlikwidowanie Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, bo stanowi to „zbędne obciążenie dla branży”. Sprzeciwia się temu Krajowa Rada Drobiarstwa.  
Dorota Kolasińska30 kwietnia 2020, 11:54
KIPDiP oraz Polpig zaapelowały do premiera Morawieckiego i ministra Ardanowskiego o likwidację Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego oraz oceny wartości użytkowej drobiu. Z tym stanowiskiem nie zgadza się Krajowa Rada Drobiarstwa, na czele której stoi Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny. 

Jak tłumaczy KRD-IG w piśmie do premiera i ministra Ardanowskiego Fundusz Promocji składa się z 10 różnych branżowych funduszy, wśród nich jeden dotyczy promocji mięsa drobiowego, co stanowi około 12 mln zł, a odprowadzona opłata na fundusz wynosi 1/1000 wartości produktu. W związku z tym, że MRiRW rozpoczęło pracę nad przygotowaniem ustawy o zmianie promocji produktów rolno-spożywczych, a Fundusze Promocji są głównym źródłem finansowania organizacji branżowych, a pieniądze te są wykorzystywane jako 20% wkład własny w uzyskaniu dofinansowania Komisji Europejskiej do promocji produktów rolnych (4 razy więcej organizacje branżowe uzyskują z dofinansowania unijnego), KRD-IG sprzeciwia się likwidacji tego Funduszu. 

Jak podkreśla Krajowa Rada Drobiarska to właśnie dzięki niemu udało się osiągnąć wynik, w którym Polska stała się liderem produkcji drobiu w UE i na świecie, zyskując pozycję największego eksportera drobiu w UE. 

Oprócz likwidacji FPMD miałaby nie być również prowadzona ocena wartości użytkowej drobiu, która trwa nieprzerwanie od 40 lat. Jak podkreśla KRD–IG jest to bardzo istotne w utrzymaniu jakości i standardu sprzedawanego mięsa drobiowego.

Opłaty ponoszone przez fermy reprodukcyjne i zarodowe na ocenę stada wynoszą 0,01-0,02% kosztów całkowitej produkcji, a Krajowa Rada Drobiarstwa twierdzi, że nie stanowi to tak dużego udziału w kosztach i nie zagraża opłacalności produkcji dla hodowców. Gwarancja o jakości piskląt jaką otrzymuje kontrahent, jest zawarta w księgach hodowlanych i rejestrach. Bez utrzymania tej procedury, hodowcy staną się mniej konkurencyjni na rynku zarówno polskim, jak i za granicą. 

Odejście od prowadzenia oceny wartości użytkowej wśród krajowych podmiotów prowadziłoby do utraty kontroli nad jakością materiału i obniżenia wartości produktu finalnego. Konsekwencją tych działań byłoby przejęcie kontroli nad polską produkcją drobiarską przez zagraniczne koncerny drobiarskie – informuje KRD-IG. 

Ponadto organizacja podkreśla, że likwidacja, jak zostało to określone przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz oraz Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu „Poldrób”, „zbędnych obciążeń” została poparta zmanipulowanymi i niepełnymi informacjami dotyczącymi funkcjonowania Funduszu Promocji. Likwidacja według Dariusz Goszczyńskiego nie przyczyni się do rozwiązania problemów, ale pogorszenia obecnej sytuacji sektora. Według KRD-IG wniosek złożony został przez niewielkie grono organizacji i nie może być traktowany jako wspólny głos całej branży drobiarskiej. 

oprac. dkol na podst. krd-ig.com.pl



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)