Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Drób>

Opłacalność produkcji drobiu – oby ceny nie spadły…

Hodowcy drobiu również poważnie odczuwają wzrost kosztów produkcji - szczególnie komponentów paszowych. Jak oceniają opłacalność produkcji na początku 2022 r.? 

9 lutego 2022, 13:07

Produkcja drobiu przypomina grę w totka. Przed kilku laty często zdarzało się, że niektóre rzuty, czyli wstawienia piskląt na fermę przynosiły straty. Dwa lata temu sytuacja była na tyle dobra, że wstawianie piskląt do kurników i sprzedaż brojlerów szły pełną parą. Niestety przyszła pandemia, a potem decyzje o zakazie uboju rytualnego. I nastąpił spadek cen, co przy wzroście cen pasz oraz opału i energii elektrycznej spowodowało, że hodowcom zaczęło zaglądać w oczy widmo bankructwa. Niektórzy hodowcy zaczęli jednak inwestować, mimo to ten rok nie zapowiada się lepiej.

Co prawda ceny są nieco lepsze niż w ostatnich miesiącach, jednak ich wzrost niestety nie jest proporcjonalny do wysokich kosztów. Największy udział w chowie drobiu stanowią koszty pasz, a te nadal są bardzo drogie.

Jak opłacalność produkcji drobiu oceniają hodowcy?

W filmie wypowiadają się:

Rafał Gawlica  rolnik z Brożca

Paweł Podstawka prezes zarządu Drobiarstwo Sp. z o. o. szef Funduszu Promocji mięsa Drobiowego

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)