StoryEditor

Opłacalność produkcji drobiu – oby ceny nie spadły…

Hodowcy drobiu również poważnie odczuwają wzrost kosztów produkcji - szczególnie komponentów paszowych. Jak oceniają opłacalność produkcji na początku 2022 r.? 
09.02.2022., 13:02h

Produkcja drobiu przypomina grę w totka. Przed kilku laty często zdarzało się, że niektóre rzuty, czyli wstawienia piskląt na fermę przynosiły straty. Dwa lata temu sytuacja była na tyle dobra, że wstawianie piskląt do kurników i sprzedaż brojlerów szły pełną parą. Niestety przyszła pandemia, a potem decyzje o zakazie uboju rytualnego. I nastąpił spadek cen, co przy wzroście cen pasz oraz opału i energii elektrycznej spowodowało, że hodowcom zaczęło zaglądać w oczy widmo bankructwa. Niektórzy hodowcy zaczęli jednak inwestować, mimo to ten rok nie zapowiada się lepiej.

Co prawda ceny są nieco lepsze niż w ostatnich miesiącach, jednak ich wzrost niestety nie jest proporcjonalny do wysokich kosztów. Największy udział w chowie drobiu stanowią koszty pasz, a te nadal są bardzo drogie.

Jak opłacalność produkcji drobiu oceniają hodowcy?

W filmie wypowiadają się:

Rafał Gawlica  rolnik z Brożca

Paweł Podstawka prezes zarządu Drobiarstwo Sp. z o. o. szef Funduszu Promocji mięsa Drobiowego

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 12:25