Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Partner portalu

Oświadczenie Wietnamczyków o ubojni w Woli Przypkowskiej

31.03.2019

Oświadczenie Wietnamczyków o ubojni w Woli Przypkowskiej

Artykuł dostępny

W związku z programem wyemitowanym w programie „Uwaga TVN” z dnia 28 marca 2019 r., dotyczącym wykrycia nielegalnej ubojni kurcząt w Woli Przypkowskiej, Stowarzyszenie Przedsiębiorców Wietnamskich w Polsce i Stowarzyszenie Wietnamczyków w Polsce wraz z Fundacją Miłośników Wietnamskiej Sztuki Kulinarnej rozesłało oświadczenia dla prasy.

r e k l a m a

Jak informują organizacje, w pełni potępiają wszelkie przypadki łamania prawa w Polsce.

– Całkowicie popieramy wszelkie działania zarówno władz, jak również dziennikarzy, mające na celu wykrycie i eliminację z rynku nieuczciwych podmiotów, działających na szkodę konsumentów. Nadmieniamy, że wszelkie przypadki łamania prawa w Polsce, przynoszą szkodę nie tylko konsumentom, ale również przynoszą wielkie straty wizerunkowe dla całej naszej społeczności w Polsce, w szczególności są destrukcyjne dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej, którzy działają zupełnie legalnie, przestrzegając normy unijne i prawa polskiego – tłumaczą w oświadczeniu Wietnamczycy.

Polecany artykuł

Narodowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu – GALERIA

Jak podkreślają w oświadczeniu program „Uwaga TVN”  był „szokiem”, bo nielegalny drób trafiał do azjatyckich sklepów spożywczych, a więc odbiorcami końcowymi mięsa byli sami Wietnamczycy.

Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej (właściciele restauracji, barów, hurtowni i sklepów spożywczych) jak donoszą organizacje, działają zgodnie z unijnymi i polskimi przepisami prawa, przechodzą kontrole (m.in. Państwowej Inspekcji Sanitarnej) i jak podkreślają nie mają nic do ukrycia przed polskimi organami nadzoru, jak również przed konsumentami.

– Niestety w każdej branży występują jednostkowe przypadki nieuczciwości i nierzetelności, stanowiące „skazę” dla całej reszty przedsiębiorców. Apelujemy, aby nie stosować zasady zbiorowej odpowiedzialności i nie wiązać treści programu „Uwaga TVN” z całą branżą gastronomiczną. Środowisko Wietnamczyków w Polsce, jako mniejszość narodowa jest szczególnie narażona na zarzuty kierowane podświadomie na całe środowisko – piszą w oświadczeniu organizacje.

dkol na podst. informacji prasowej Stowarzyszenia Przedsiębiorców Wietnamskich
Fot. Pixabay

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: w tym tygodniu obniżki bardziej widoczne

Czytaj

Tagi:

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii