Reklama zniknie za 11 sekund

Oświadczenie Wietnamczyków o ubojni w Woli Przypkowskiej

Obrazek
Dorota Kolasińska31 marca 2019, 19:34
W związku z programem wyemitowanym w programie „Uwaga TVN” z dnia 28 marca 2019 r., dotyczącym wykrycia nielegalnej ubojni kurcząt w Woli Przypkowskiej, Stowarzyszenie Przedsiębiorców Wietnamskich w Polsce i Stowarzyszenie Wietnamczyków w Polsce wraz z Fundacją Miłośników Wietnamskiej Sztuki Kulinarnej rozesłało oświadczenia dla prasy.

Jak informują organizacje, w pełni potępiają wszelkie przypadki łamania prawa w Polsce.

– Całkowicie popieramy wszelkie działania zarówno władz, jak również dziennikarzy, mające na celu wykrycie i eliminację z rynku nieuczciwych podmiotów, działających na szkodę konsumentów. Nadmieniamy, że wszelkie przypadki łamania prawa w Polsce, przynoszą szkodę nie tylko konsumentom, ale również przynoszą wielkie straty wizerunkowe dla całej naszej społeczności w Polsce, w szczególności są destrukcyjne dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej, którzy działają zupełnie legalnie, przestrzegając normy unijne i prawa polskiego – tłumaczą w oświadczeniu Wietnamczycy.

Jak podkreślają w oświadczeniu program „Uwaga TVN”  był „szokiem”, bo nielegalny drób trafiał do azjatyckich sklepów spożywczych, a więc odbiorcami końcowymi mięsa byli sami Wietnamczycy.

Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej (właściciele restauracji, barów, hurtowni i sklepów spożywczych) jak donoszą organizacje, działają zgodnie z unijnymi i polskimi przepisami prawa, przechodzą kontrole (m.in. Państwowej Inspekcji Sanitarnej) i jak podkreślają nie mają nic do ukrycia przed polskimi organami nadzoru, jak również przed konsumentami.

– Niestety w każdej branży występują jednostkowe przypadki nieuczciwości i nierzetelności, stanowiące „skazę” dla całej reszty przedsiębiorców. Apelujemy, aby nie stosować zasady zbiorowej odpowiedzialności i nie wiązać treści programu „Uwaga TVN” z całą branżą gastronomiczną. Środowisko Wietnamczyków w Polsce, jako mniejszość narodowa jest szczególnie narażona na zarzuty kierowane podświadomie na całe środowisko – piszą w oświadczeniu organizacje.

dkol na podst. informacji prasowej Stowarzyszenia Przedsiębiorców Wietnamskich
Fot. Pixabay

Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

• Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

• Produkty Agrasklep