Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Program Wyższych Plonów – dyskusja ekspertów

29.01.2021

Drukuj

Program Wyższych Plonów – dyskusja ekspertów

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Kiszonka z kukurydzy to niewątpliwie najważniejsza pasza w żywieniu krów mlecznych. W ciągu ostatnich lat niemalże wszyscy, a więc środowisko naukowców, praktyków i samych hodowców bydła, bardzo intensywnie dyskutuje nad efektywnością wykorzystania tej paszy, jej potencjałem i możliwościami poprawy skali produkcji mleka. Do tej jednak pory skupialiśmy się na tych zagadnieniach głównie przez pryzmat skrobi zawartej w ziarniakach. Czy z kukurydzy można wyciągnąć coś jeszcze? Czy możemy dzięki niej poprawić ekonomikę produkcji mleka, bez dodatkowych kosztów?

Na to i wiele innych pytań odpowiemy podczas – realizowanego z firmą Limagrain Polska  – Programu Wyższych Plonów, który podzielono na dwa panele tematyczne: ziarnowy i kiszonkowy.

Pogoda nie oszczędza w ostatnich latach producentów kukurydzy ziarnowej. Poruszymy problemy najbardziej dotykające rolników w ostatnich czasach, a mianowicie niedobór wody i wsparcie całej technologii uprawy, kukurydzy – począwszy od wyboru odmiany oraz odpowiednio dobranej ochrony, przez nowoczesne narzędzia wspierające rolników w podejmowaniu decyzji. Podpowiemy jak je efektywnie wykorzystywać w praktyce, aby przyniosły wymierny efekt, czyli wyższy plon.

r e k l a m a

Podczas panelu poświęconego kiszonce z kukurydzy, zastanowimy się, co oznacza wyższy plon tej rośliny w kontekście produkcji mleka i jak go osiągnąć. W ramach dyskusji w dwóch różnych studiach – Limagrain Polska  i top agrar Polska – będziemy wychodzić naprzeciw sygnalizowanym przez hodowców problemom podczas zbioru materiału przeznaczonego na kiszonkę z kukurydzy i rozmawiać o optymalnych parametrach zakiszania, jakości i wartości pokarmowej gotowej paszy czy narastającej presji ze strony opłacalności produkcji mleka.

Bardzo ciekawie zapowiada się także dyskusja o roli i  wykorzystaniu frakcji włóknistych kiszonki z kukurydzy, jako źródła energii dla wysokowydajnych krów. Wydaje się, że to najlepszy i najbardziej bezpieczny sposób na dostarczenie krowie energii, który nie ma negatywnego wpływu na podniesienie ryzyka subklinicznej kwasicy żwacza. Jakie mamy możliwości i czy jest szansa na wykorzystanie w pełni potencjału rośliny w tym zakresie?

O tym, i o wielu innych zagadnieniach, porozmawiamy w studiu top agrar Polska z ekspertami –  dr. Zbigniewem Lachem z OHZ Osięciny oraz prof. Zbigniewem Podkówką z UTP w Bydgoszczy.

Po obejrzeniu programu zachęcamy do wypełnienia ankiety!


Film możesz obejrzeć TUTAJ


Polecane dla Ciebie:

article icon

Kontrowersyjna ustawa zablokuje inwestycje na wsi? Teraz wszystko w rękach Senatu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody