Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

#ForumTopAgrarPolska - Aktualne wyzwania dla produkcji świń w Polsce i Europie

20.11.2019

Drukuj

#ForumTopAgrarPolska - Aktualne wyzwania dla produkcji świń w Polsce i Europie

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Pierwszym prelegentem jest Gert van Beek z European Pig Producers, który mówi o europejskiej hodowli świń, a szczególnie jakie są obecne wyzwania, trendy i zachodzące zmiany. Jak sam mówi producenci świń zawsze musieli radzić sobie z nowymi wymaganiami oraz zmiennością rynku. Jako przedsiębiorcy są odpowiedzialni za prowadzoną działalność, swoje rodziny, pracowników i zwierzęta. Jednym z głównych wyzwań jest szerokie i często niekontrolowane rozprzestrzenianie się ASF oraz zmieniające się wymagania konsumentów i prośba o identyfikowalność produktów żywnościowych. Gert van Beek mówi także, że jednym z kluczy do spełnienia niektórych wymagań, przed którymi stoją dziś hodowcy, jest zrównoważony rozwój. Chodzi o całościowe podejście do wytwarzania wieprzowiny, co oznacza dostosowanie się na wszystkich etapach łańcucha produkcji do nowych wymagań i tworzenie wartości dodanej mięsa.

r e k l a m a



Kolejną osobą, która zabrała głos w panelu świnie jest dr Stanisław Niemyjski z Choice Genetics Polska, który mówi o tym, że w remontach krajowych stad tkwią rezerwy, które mogą poprawić efektywność hodowli polskich  producentów trzody chlewnej. Niemyjski mówi o tym, że rewolucyjne technologie obrazowania, pomiarów, wreszcie genomiki i genetyki ilościowej przynoszą wzrost wykładniczy w zakresie wiedzy o genetyce zwierząt, umożliwiają włączanie do indeksów selekcyjnych cech do tej pory niemierzalnych, jak socjalność, kondycja, behawior, czy naturalna odporność świń, zapewniając niespotykany wcześniej postęp genetyczny. Według niego transformacja całego łańcucha wartości za sprawą danych i technologii wykładniczych, takich jak genomika i hodowla precyzyjna, dostarczają B & R narzędzi do bezpośrednich interakcji ze świńskim DNA, proaktywnego zarządzania, a także opracowania bardziej precyzyjnych metod selekcji. Dzięki temu producenci trzody mają dziś do dyspozycji zwierzęta doskonale zrównoważone genetycznie, które gwarantują bardzo wysoką efektywność hodowli.

Polecany artykuł

IV Forum Rolników i Agrobiznesu – dziękujemy, że byliście z nami!



Głos na temat tego jak zaspokoić potrzeby żywieniowe świń zabrał dr Robert Burek z Breeders of Denmark. Jego zdaniem w ostatnich latach w stopniu niespotykanym wcześniej poprawiła się wydajności loch. W Polskich fermach ponad 30 odsadzonych prosiąt staje się normą. Twierdzi, że bez odpowiedniej strategii żywieniowej lochy staną w obliczu silnego katabolizmu, co przekłada się na mniejsze i słabsze mioty oraz skrócenie okresu ich użytkowania. Dr Burek mówi także o tym, że poważnym problemem jest przeżywalność prosiąt, szczególnie w ciągu pierwszych 3 dni po urodzeniu., ponieważ prosięta rodzą się z ograniczonymi ilościami energii zmagazynowanej w formie glikogenu w wątrobie i w mięśniach, która wystarcza do normalnej aktywności jedynie przez około 16 godzin.


Kolejny prelegent gości na scenie. Dr Jascha Leenhouwers  z Global Product Manager Topigs Norsvin opowiada naszym słuchaczom o hodowli w kierunku niższej śmiertelności. Postęp genetyczny realizowany przez firmę Topigs Norsvin jest procesem konsekwentnym i komplementarnym. W takiej formule stanowi pełną odpowiedź na wyzwania, jakie przed producentami trzody chlewnej stawia rozwijający się rynek, którego ważną część stanowią rosnące oczekiwania społeczne i konsumenckie. Dr Jascha Leenhouwers mówi, że jako twórca postępu genetycznego firma Topigs Norsvin zapewnia producentom świń rozwiązania, które pomagają sprostać temu wyzwaniu na każdym etapie produkcji. Oferowane rozwiązania pozwalają na postępy w gospodarce produkcyjnej, a jednocześnie spełnianie wymagań dotyczących zrównoważonej produkcji.



Na scenie obecnie zabrał głos zastępca głównego lekarza weterynarii, Mirosław Welz, który mówi o bieżącej sytuacji afrykańskiego pomoru świń w Polsce i w Europie. Sytuacja epizootyczna w związku z występowaniem ASF w Polsce i Europie jest dynamiczna. W tym roku jednak odnotowaliśmy o połowę mniej ognisk niż rok wcześniej. GLW wyjaśnia jakie działania są prowadzone na terenie naszego kraju w związku z wystąpieniem wirusa.
– Monitoring występowania choroby w populacji dzików i świń, prowadzony przez badania laboratoryjne próbek pobranych od świń i dzików. W całym kraju pobierane są próbki do badań od dzików padłych oraz zabitych w wypadkach komunikacyjnych, natomiast dodatkowo na obszarach wymienionych w załączniku do decyzji wykonawczej Komisji nr 2014/709 pobierane są próbki również od dzików odstrzelonych. W przypadku świń próbki do badań monitoringowych w kierunku ASF pobierane są w każdym przypadku powzięcia podejrzenia choroby w gospodarstwie. Ponadto próbkobranie wykonuje się przed przemieszczeniem świń pochodzących z obszarów wymienionych w części II i III załącznika do decyzji Komisji nr 2014/709. Prowadzone są także kampanie informacyjne dla hodowców świń, lekarzy weterynarii, myśliwych, leśników - mówi Welz.



Ostatni prelegent już wygłasza swoją prezentację. Na scenie właśnie stanął Aleksander Dargiewicz  z Krajowego Związku  Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej, który zrzesza producentów utrzymujących łącznie ok. 180 tys. loch, co daje roczną produkcję 4,5 mln prosiąt i tuczników. Członkowie KZP-PTCh są czołowymi producentami świń oraz podmiotami wspierającymi sektor produkcji tworząc Związek, będący silną reprezentacją całej branży. KZP – PTCh ma dzięki temu szeroki mandat do występowania w jej imieniu na forum krajowym i międzynarodowym.


Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: nieznaczny wzrost cen świń

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Paulina Janusz-Twardowska i Anna Kurek otwierają panel świnie
Na sali zgromadziło się wielu hodowców i producentów świń
Jako pierwszy występuje Gert van Beek
Kolejnym gościek, który zabrał głos jest dr Stanisław Niemyjski z Choice Genetics Polska
Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody